EU skal avgjøre hva som kan kalles en pølse

– I stedet for å ha en diskusjon om hva som er god landbrukspolitikk må vi ta stilling til hva som er en pølse. Det latterliggjør hele landbrukspolitikken, sier den svenske EU-parlamentarikeren Fredrik Federley. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
– I stedet for å ha en diskusjon om hva som er god landbrukspolitikk må vi ta stilling til hva som er en pølse. Det latterliggjør hele landbrukspolitikken, sier den svenske EU-parlamentarikeren Fredrik Federley. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva kan egentlig kalles en pølse, schnitzel eller biff? Onsdag skal EU-parlamentet stemme over nettopp det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et forbud mot at vegetariske matprodukter skal få bruke begrep i navnet som er koblet med kjøttprodukter skal opp til avstemning i EU-parlamentet onsdag.

Forslaget kommer fra den franske sosialdemokraten Eric Andrieu. Dersom det vedtas, vil ikke vegetariske produkter få bruke begrep som stek, burger, pølse eller schnitzel i navnet.

I tillegg kan forslaget gjøre at det blir forbudt å sammenligne veganske produkter med meieriprodukter, ved for eksempel å skrive «alternativ til ost».

Fra før er det et EU-forbud mot å bruke navn på veganske produkter som kan knyttes til meieriprodukter, deriblant soyamelk.

– Latterliggjør hele landbrukspolitikken

– I stedet for å ha en diskusjon om hva som er god landbrukspolitikk må vi ta stilling til hva som er en pølse. Det latterliggjør hele landbrukspolitikken, sier den svenske EU-parlamentarikeren Fredrik Federley, som er svært kritisk til forslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Diskusjoner om EUs landbrukspolitikk dreier seg om enorme summer skattepenger. I EUs langtidsbudsjett for 2021–27 går drøyt 40 prosent av pengene til landbruk.

Uansett hva EU-parlamentet går inn for, er det langt fra sikkert at forslaget noen gang blir en realitet. Først må nemlig parlamentet og EUs ministerråd bli enige, og sistnevnte har ikke diskutert spørsmålet om vegetar pølsers navn overhodet.