Drapsdømte Peter Madsen rømte fra fengselet – tok gissel

<p>Peter Madsen prøvde å rømme fengselet tirsdag. </p>
Peter Madsen prøvde å rømme fengselet tirsdag.  Foto: NTB

Peter Madsen, som soner en livstidsdom for drapet på Kim Wall, forsøkte tirsdag å rømme fra fengselet. Han tok fengselspsykologen som gissel da han truet seg ut av fengselet.

Ekstra Bladet melder at Madsen tirsdag formiddag forsøkte å rømme fra fengselet i Albertslund.

Avisen har publisert et bilde av Madsen som sitter på bakken inntil en hekk mens to skarpskyttere fra politiet har sine våpen rettet mot ham.

Fluktforsøket startet klokken 10, og like etter klokken 13 melder Ekstra Bladets journalist på stedet at Madsen er pågrepet og kjørt vekk av politiet.

Tok gissel

Under fluktforsøket tok Madsen fengselspsykologen som gissel. Han skal ha truet med en pistollignende gjenstand.

– Han brukte henne som skjold til å true personalet til å åpne porten. Det var veldig voldsomt, og personalet valgte derfor å trekke seg unna, sier leder i fengselsforbundet i Danmark, Bo Yde Sørensen, til danske BT.

Madsen skulle ifølge Yde Sørensen ha truet med at drepe den kvinnelige ansatte.

– Han truet med å si at han skulle slå henne ihjel hvis de ikke åpnet porten, forteller han.

– Var i livsfare

Situasjonen var da så tilspisset at kollegene opplevde at det sto om liv og død.

– Våpenet var livaktig, så fengselsbetjenetene i porten turte ikke ta noen sjanser med tanke på gisselet, som de vurderte at var i livsfare. De velger å slippe ham ut av porten. Det er en avgjørelse jeg støtter. Vi skal ikke risikere at noen blir drept og så må vi finne vedkommende etterpå, sier Bo Yde Sørensen, formann i fengselsforbundet i Danmark til Ekstra Bladet.

Dansk politi bekrefter på Twitter at politioperasjonen nå er over, og at Madsen er kjørt vekk. Overfor DR bekrefter de at det dreier seg om Peter Madsen.

En stor aksjon pågår etter at Peter Madsen forsøkte å rømme. Foto: NTB
En stor aksjon pågår etter at Peter Madsen forsøkte å rømme. Foto: NTB

Kom seg 400-500 meter

B.T. melder at 49-åringen truet seg ut av fengselet ved å si at han hadde en bombe. Bildet som er publisert i Ekstra Bladet, viser at Madsen har det som kan minne om et bombebelte rundt livet.

Madsen skal ha kommet seg 400-500 meter vekk fra Herstedvester Fængsel. Politiet sperret av et stort område rundt stedet.

Dansk politi rykket ut med både skarpskyttere, bombegruppe og kommandosentralen.

Ingen tegn på sprengstoff i Madsens belte

Ifølge Ekstra Bladets opplysninger har Madsen tidligere sittet i isolasjon i fengselet på grunn av mistanke om fluktplaner.

Det var ingen tegn til sprengstoff i beltet som drapsdømte Peter Madsen hadde på seg under fluktforsøket, ifølge politiet.

Madsen var kun på frifot i fem minutter, opplyser politiinspektør Mogens Lauridsen ved politiet i København på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Dømt til livstid i fengsel

Madsen ble i 2018 dømt til fengsel på livstid for mishandlingen og drapet på Kim Wall, en svensk journalist som var invitert med på tur i ubåten Madsen hadde bygget selv.

UC3 Nautilus, en av verdens største privatbygde ubåter, var konstruert av Madsen, som på dette tidspunktet var mest kjent som oppfinner.

Drapet ble oppdaget etter en større leteaksjon etter Madsen og ubåten, som ble senket av dansken i forbindelse med drapet. Madsen nektet i rettssaken for å ha begått drapet, men har senere innrømmet det i en TV-dokumentar.

Personvernpolicy