Sosialistene har erklært seier i Bolivia

Resultatet fra valget på ny nasjonalforsamling i Bolivia er trolig ikke klart på flere dager, og landets interimspresident ber folk være tålmodige og unngå voldsbruk. Foto: Juan Karita / AP / NTB
Resultatet fra valget på ny nasjonalforsamling i Bolivia er trolig ikke klart på flere dager, og landets interimspresident ber folk være tålmodige og unngå voldsbruk. Foto: Juan Karita / AP / NTB Foto: NTB scanpix

Bolivias tidligere president Evo Morales varsler at han vil tilbake til hjemlandet etter at sosialistpartiets kandidat Luis Arce ser ut til å bli ny president.

Til tross for at kun 20 prosent av stemmene er offisielt opptelt har sosialistpartiet MAS erklært seier. De offisielle resultatene er ikke ventet før tidligst onsdag.

Valgdagsmålinger viser at Arce har fått over 50 prosent av stemmene, mens tidligere president Carlos Mes har fått 31 prosent. Tre andre kandidater ligger langt bak.

Høyresidens midlertidige president Jeanine Áñez har gratulert Arce.

– Jeg gratulerer vinneren og ber dem tenke på Bolivia og demokratiet vårt når de styrer, skriver hun på Twitter mandag.

Søndagens valg var et forsøk på å gjenetablere demokratiet i landet, og alle de 136 plassene i nasjonalforsamlingen var også på valg. Det er ventet at sosialistpartiet MAS vil oppnå en klar seier også her.

Morales reiser hjem

– Vi har gjenvunnet vårt demokrati, sa tidligere president Morales i en kort kommentar fra sin eksiltilværelse i Argentina.

Han har varslet at han planlegger å reise hjem til Bolivia fra sitt eksil i Argentina. Dit flyktet han etter at høyresiden anklaget ham for valgfusk og fikk politiet og militæret med på laget. Da han flyktet, hadde flere av hans tilhengere blitt drept i protester.

– Før eller siden vil vi dra tilbake til Bolivia. Det er ingenting å diskutere, sa Morales på en pressekonferanse i Buenos Aires mandag.

En stor del av Bolivias innbyggere tilhører landets urbefolkning, og her har sosialistpartiet sterk støtte. Da Morales ble valgt til president i 2006, var det første gang landet fikk en leder som selv tilhørte urbefolkningen.

– Samlingsregjering

Arce har bedt om ro og sier han vil forsøke å danne en nasjonal samlingsregjering.

Før valget viste meningsmålinger at Arce lå an til å vinne, men det var ikke ventet at han ville få nok stemmer til å unngå en ny og avgjørende valgomgang i november. For å vinne etter bare en runde, må en kandidat enten få over 50 prosent av stemmene eller minst 40 prosent og samtidig lede med minst 10 prosentpoeng foran neste kandidat.

Arce var finansminister i Morales' regjering i over ti år, og i denne perioden sørget han for økonomisk vekst og sosial utjevning. Mange fattige fikk bedre levevilkår. Denne gangen vil han møte langt større utfordringer, mener analytikere.

– Bolivias nye regjering og nasjonalforsamling kommer til å stå overfor en kjempeoppgave i et splittet land, herjet av covid-19 og belemret med institusjoner som er gjennomsyret av svakheter, skriver den amerikanske menneskerettsorganisasjonen Washington Office of Latin America i en kommentar.

Lange køer

Tross en anspent og polariserende valgkamp ble valget gjennomført på fredelig vis. Det ble meldt om lange køer ved mange valglokaler da landets mer enn 7 millioner stemmeberettigede dro for å stemme, selv om Bolivia er hardt rammet av pandemien.

Det har vært frykt for at valgresultatet ville utløse uro og opptøyer.

– Vi må være tålmodige i påvente av valgresultatet uten å ty til noen form for vold, sa Jeanine Áñez tidligere. – Jeg garanterer at vi kommer til å få et pålitelig resultat, la hun til.

Áñez, som var konservativ senator da hun ble utpekt til å overta for Morales, trakk seg fra valgkampen tidligere i år.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden