Ardern storfavoritt i New Zealand-valg

New Zealands statsminister Jacinda Ardern ligger an til å bli gjenvalgt før lørdagens valg på øya. Her er hun avbildet med valgmedarbeidere i Auckland. Foto: Mark Baker / AP / NTB
New Zealands statsminister Jacinda Ardern ligger an til å bli gjenvalgt før lørdagens valg på øya. Her er hun avbildet med valgmedarbeidere i Auckland. Foto: Mark Baker / AP / NTB Foto: NTB scanpix

Valglokalene er stengt i New Zealand, der statsminister Jacinda Ardern og Labour styrer mot gjenvalg.

Oppslutningen rundt Ardern har økt betraktelig på grunn av måten regjeringen har håndtert koronaviruset på øya.

Landet har for øyeblikket ikke lokale smittetilfeller, og landets fem millioner innbyggere slipper å etterleve krav om bruk av munnbind og sosial distansering.

Et spørsmål før valget var om Labour kunne vinne rent flertall i nasjonalforsamlingen for første gang siden landet innførte proporsjonal valgordning for 24 år siden.

New Zealand har hatt mange koalisjonsregjeringer, men ifølge meningsmålingene før lørdagens valg lå Ardern og Labour an til å kunne styre alene.

Det konservative Nasjonalpartiets leder Judith Collins understreket på valgdagen at meningsmålinger har bommet før og viste til brexit og Donald Trumps valgseier i USA i 2016.

Newzealendere tok på valgdagen også stilling til hvorvidt landet skal legalisere marihuana og aktiv dødshjelp. Meningsmålingene i forkant tydet på et ja-flertall for aktiv dødshjelp, mens det lå an til dødt løp i marihuana-spørsmålet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden