Amerikansk krigsskip i Taiwanstredet provoserer Kina

Bilde fra 2018 viser taiwanske skip i Taiwanstredet. Kina reagerer sterkt på at amerikanske krigsskip nå har dukket opp i området.
Bilde fra 2018 viser taiwanske skip i Taiwanstredet. Kina reagerer sterkt på at amerikanske krigsskip nå har dukket opp i området.

Kina reagerer sterkt på at et amerikansk krigsskip har seilt gjennom Taiwanstredet, som skiller Taiwan og det kinesiske fastlandet.

Ifølge USAs stillehavsflåte passerte jageren USS Barry stredet onsdag 14. oktober. Det amerikanske forsvaret beskriver det som en rutinepassering, men Kina er blitt kraftig provosert.

Kina regner Taiwan og havområdene rundt øya som kinesisk territorium og reagerer sterkt på passasjen. Folkets frigjøringshær oppga torsdag at den fulgte den amerikanske jageren både fra luften og sjøen «under hele prosessen».

– Vi advarer USA om at de må stanse ordene og handlingene som provoserer fram problemer og forstyrrer situasjonen i Taiwanstredet, sier en talsmann for det kinesiske forsvaret.

I en uttalelse fra amerikanske myndigheter heter det at passeringen viser USAs vilje til å sikre fri ferdsel i det indopasifiske området, som blant annet består av de vestlige og sentrale delene av Stillehavet.

– Den amerikanske marinen vil fortsette å fly, seile og operere overalt der internasjonal lov tillater det, heter det.

Taiwan har hatt sin egen regjering siden slutten av den kinesiske borgerkrigen i 1949. Øya har sitt eget flagg, valuta og forsvar, men er ikke anerkjent som et uavhengig land av FN.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden