Rekordmange smittetilfeller i Europa sist uke

Tyskland, som mange andre europeiske land, opplever en ny smittebølge. Her fra Köln, landets fjerde største by, søndag.
Tyskland, som mange andre europeiske land, opplever en ny smittebølge. Her fra Köln, landets fjerde største by, søndag. Foto: Martin Meissner / AP

Europeiske land rapporterte inn over 700.000 nye coronainfeksjoner sist uke, noe som er det høyeste tallet siden pandemien startet, opplyser WHO.

Tallet ble lagt fram av Verdens helseorganisasjon (WHO) tirsdag. Det innebærer at smittetallet økte med 34 prosent i forrige uke. Antall dødsfall økte med 16 prosent.

Storbritannia, Frankrike, Russland og Spania sto for over halvparten av de nye tilfellene i Europa.

WHO noterte at antall nye smittetilfeller i Spania har gått klart ned sammenlignet med tidligere uker, mens et land som Polen har opplevd en smitteøkning på 94 prosent, samtidig som antall coronarelaterte dødsfall har økt med 104 prosent.

Ifølge WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus er det forståelig at folk er frustrerte, men han advarer om at det ikke finnes noen snarveier ut av pandemien.

Sverige passerte 100.000

I Sverige har nå antallet som har testet positivt for corona, passert 100.000 personer. Tirsdag var det registrert fem nye dødsfall blant personer som hadde covid-19, ifølge svenske helsemyndigheter. Hittil har 5.899 personer som var smittet med koronaviruset, dødd i Sverige.

Statsepidemiolog Anders Tegnell liker dårlig at de siste tallene viser tegn til at eldre igjen ser ut til å være blant dem som rammes.

Italia strammer grepet

Coronaviruset sprer seg igjen raskt i Italia, og myndighetene skjerper nå smitteverntiltakene.

Barer og spisesteder må de neste 30 dagene stenge dørene klokka 21, og det innføres samtidig forbud mot private fester.

Det gjøres unntak for bryllup, barnedåper og begravelser, men det blir ikke tillatt med mer enn 30 deltakere.

Myndighetene anbefaler bruk av munnbind selv hjemme når venner og slektninger er på besøk.

Italia ble tidlig rammet hardt av coronapandemien, men fikk etter hvert kontroll over smittespredningen. I september ble det meldt om under 2.000 nye smittetilfeller daglig, men siden steg det jevnt, og lørdag fikk 5.700 nye påvist smitte.

360.000 har hittil fått påvist smitte i Italia, der det har vært drøyt 36.000 coronarelaterte dødsfall.

Tysk advarsel

Det tyske folkehelseinstituttet advarer om at coronarestriksjonene må fortsette i lang tid fremover, også etter at en effektiv coronavaksine er utviklet.

Selv om det ser ut til at minst én effektiv vaksine mot coronaviruset vil være tilgjengelig innen 2021, er det lite trolig at vaksinen vil kunne gis til alle i samfunnet, skriver Robert Koch-instituttet i en strategirapport som nyhetsbyrået DPA har lest.

Tyskland opplever også en ny smittebølge av corona. Fra mandag til tirsdag ble det rapportert 4.122 nye smittetilfeller.

Kritikk av regjeringen

I Storbritannia får regjeringen kritikk fra opposisjonen for ikke å ha lyttet til rådene fra sine egne eksperter og innført strengere coronatiltak tidligere.

– Det er åpenbart at regjeringen har avvist viktige råd fra forskerne, sier helsepolitisk talsperson Jonathan Ashworth i opposisjonspartiet Labour.

Mandag foreslo statsminister Boris Johnson et nytt system for håndteringen av coronasmitte. Det innebærer at tiltakene i ulike regioner avhenger av hvor høy smitterisikoen er. Men regjeringen ble allerede for tre uker siden anbefalt om raskt å innføre strengere tiltak for å få kontroll på smitten.

Storbritannia har det høyeste coronadødstallet i Europa: 43.000. Mandag ble det rapportert om 14.000 nye smittetilfeller og 50 nye dødsfall.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden