Microsoft forsøker å stanse datakriminelle

Datakriminalitet kan regnes som kriminalitet som er rettet mot data og datasystemer, og kriminalitet hvor datautstyr benyttes som verktøy for å begå handlingen.
Datakriminalitet kan regnes som kriminalitet som er rettet mot data og datasystemer, og kriminalitet hvor datautstyr benyttes som verktøy for å begå handlingen. Foto: Lise Åserud / NTB

IT-giganten Microsoft har gått rettens vei i et forsøk på å stanse et gigantisk nettverk av virusinfiserte datamaskiner.

Over en millioner såkalte zombie-datamaskiner inngår i nettverket. Det brukes av ulike grupper av datakriminelle, blant annet til å spre løsepengevirus og tømme bankkontoer.

Microsoft opplyste mandag om en kjennelse i en domstol i den amerikanske delstaten Virginia tidligere denne måneden. Håpet er at kjennelsen skal gjøre det mulig å tvinge nettleverandører til å deaktivere servere som inngår i nettverket.

Hvor effektiv metoden vil vise seg å være, er usikkert. Det amerikanske militæret har også prøvd å ødelegge nettverket, ifølge avisa Washington Post. US Cyber Command forsøkte seg i forrige måned med dataangrep rettet mot deler av nettverket. Framstøtet var angivelig ikke veldig vellykket.

IT-kriminalitet og hacking anses som en stor potensiell trussel mot presidentvalget i USA i neste måned. Nettverket av de infiserte datamaskinene som nå blir forsøkt stanset, brukes av russisktalende datakriminelle – men IT-eksperter antar at hovedmotivet er økonomisk profitt, ikke politisk påvirkning.