Trump i balkongtale: – Viruset vil forsvinne

President Donald Trump talte fra balkongen i Det hvite hus' Blue Room. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
President Donald Trump talte fra balkongen i Det hvite hus' Blue Room. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Foto: NTB scanpix

USAs president Donald Trump ble møtt av hundrevis av jublende tilhengere da han holdt sin første offentlige tale siden corona-innleggelsen.

– Jeg føler meg veldig bra, sa Trump i sin første offentlige opptreden siden han ble utskrevet fra sykehus mandag.

Trump talte fra en balkong på sørsiden av presidentboligen.

– Jeg vil at dere skal vite at nasjonen vår kommer til å nedkjempe dette fryktelige Kina-viruset. Det kommer til å forsvinne, sa Trump om coronaviruset som har krevd over 210.000 amerikanske menneskeliv.

Publikum hylte og ropte «vi elsker deg» til presidenten under den 17 minutter lange valgkamptalen. Det var så som så med sosial avstand, men de fleste tilhørerne bar munnbind. Trump var uten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Trump talte fra denne balkongen til inviterte tilhengere på plenen utenfor Det hvite hus. Foto: Alex Brandon / AP
Trump talte fra denne balkongen til inviterte tilhengere på plenen utenfor Det hvite hus. Foto: Alex Brandon / AP

– Stem

Det hvite hus vil ikke svare på om presidenten fortsatt er smittsom med korona.

Det hvite hus insisterte på at det ikke var et valgkamparrangement, men at dreide seg om et offisielt arrangement med tittelen «fredelig protest for lov og orden».

Men Trump brukte talen til å gå løs på Demokratenes presidentkandidat Joe Biden og visepresidentkandidat Kamala Harris.

– Jeg tror vi kommer til å senke dem så mye, sa presidenten.

Donald Trump-tilhengere samlet på den sørlige plenen ved Det hvite hus for å høre ham tale offentlig for første gang siden coronadiagnosen. Foto: Tom Brenner / Reuters
Donald Trump-tilhengere samlet på den sørlige plenen ved Det hvite hus for å høre ham tale offentlig for første gang siden coronadiagnosen. Foto: Tom Brenner / Reuters

Febersjekk

Trump fremsto frisk, men kanskje litt hes under opptredenen der budskapet var at han er tilbake og klar til å ta opp kampen om gjenvalg.

Munnbind og avstand var påbudt, og deltakerne fikk temperaturen målt før de slapp inn.

Trump sliter på meningsmålingene og håper å blåse liv i valgkampen under fire uker før valgdagen.

– Gå ut og stem. Vi skal gjøre dette større enn valget for fire år siden. Det er det viktigste valget i vårt lands historie, sa Trump.

Ut på tur

Kort tid før lørdagens arrangement opplyste Det hvite hus at Trump skal holde to folkemøter neste uke – i Pennsylvania tirsdag og Iowa onsdag.

Fra før er det kjent at presidenten skal holde en valgkamptale i Florida mandag.

Mange uttrykker fortsatt tvil rundt Trumps helsetilstand, og presidentens leger har fått kritikk for manglende åpenhet.

Fredag sa Trump at han var medisinfri og så godt som smittefri, uten å avsløre resultatet på de siste koronatestene. Han er tidligere blitt behandlet med flere eksperimentelle legemidler, inkludert Remdesivir og steroider.

«Superspredning»

Samme dag fastslo Trumps smittevernekspert Anthony Fauci at det var en «superspreder-hendelse» i Rosehagen i Det hvite hus 26. september.

Anledningen for arrangementet var nominasjonen av Amy Coney Barrett som ny høyesterettsdommer.

I etterkant har det vist seg at president Donald Trump og en rekke andre i hans krets er blitt smittet av coronaviruset.

Det antas at over 30 mennesker ble smittet under seremonien i Rosehagen.

Når kom symptomene?

Det var lørdag ti dager siden Trump fikk påvist smitte, men en annen dato er viktigere for å vite om Trump fortsatt er smittsom eller ikke. Det er dagen da symptomene først viste seg.

De offisielle amerikanske retningslinjene sier at smittede kan gå ut av isolasjon ti dager etter at symptomene ble oppdaget, forutsatt at de har vært feberfrie i 24 timer. For mer alvorlige sykdomstilfeller er karantenetiden 20 dager.

– I Trumps tilfelle vet vi ikke om han hadde et moderat eller alvorlig sykdomsforløp. Vi vet heller ikke hva symptomene faktisk har vært, eller om han nå er symptomfri, sier legen Mangala Narasimhan, nestleder for akuttavdelingen på sykehuset Northwell Health i New York.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden