President Trump utskrevet og hjemme i Det hvite hus

President Donald Trump tar av seg munnbindet før han går inn i Det hvite hus etter å ha blitt utskrevet fra Walter Reed-sykehuset. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
President Donald Trump tar av seg munnbindet før han går inn i Det hvite hus etter å ha blitt utskrevet fra Walter Reed-sykehuset. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trumps holdning til coronaviruset skremmer smitteverneksperter, og nå frykter de at presidentens «uansvarlige» fremtreden kan forverre smittesituasjonen i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump ble mandag kveld utskrevet fra sykehuset etter å ha vært innlagt i tre dager for covid-19. Behandlingen fortsetter i Det hvite hus.

Trump brukte dagen på å nedtone faren ved coronaviruset. Han tvitret at han både snart er tilbake på valgkampsporet, og at han er klar til å gå tilbake til arbeidet. Han spekulerer også i at han nå kanskje er immun mot koronaviruset.

– Ikke være redd for covid. Ikke la det dominere livet ditt, skrev Trump på Twitter.

Skremmer eksperter

Trumps nedtoning av coronaviruset har fått flere smitteverneksperter til å steile.

– Dette er en urimelig melding. Jeg vil gå så langt som å si at dette kan forverre spredningen av viruset, sier doktor Sadiya Khan ved University Feinberg School of Medicine.

Lege og professor i medisin og folkehelse Carlos del Rio ved amerikanske Emory University, kaller Trumps atferd «uansvarlig» og mener presidenten «burde visst bedre».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror presidenten begår en feil, og at han nå utsetter folk for fare. Som president burde han beskytte amerikanernes helse, ikke si at alt er «ok», sier del Rio til nyhetsbyrået TT.

Han viser til de sju millioner smittede og over 200.000 døde i USA på grunn av covid-19.

Trump: «Jeg er kanskje immun»

Trump hadde på seg munnbind og knyttet neven i været da han gikk mot en svart SUV som kjørte ham de få meterne til helikopteret som fløy ham fra Walter Reed-sykehuset til Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
President Donald Trump forlater sykehuset for å reise tilbake til Det hvite hus etter behandlingen for korona. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Foto: NTB scanpix
President Donald Trump forlater sykehuset for å reise tilbake til Det hvite hus etter behandlingen for korona. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Foto: NTB scanpix

Vel framme ved inngangsdøra, tok han av seg munnbindet, stappet det i lomma og ga tommel opp-tegn før han gikk inn i Det hvite hus. Han sa han følte seg bra.

Like før han ble utskrevet, tvitret han at han snart er tilbake på valgkampsporet, og like etter at han var tilbake i Det hvite hus, tvitret han at han er klar til å gå tilbake til arbeidet, og at han kanskje nå er immun mot coronaviruset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt smittebærende

Det er uklart hvor lenge han blir i karantene i Det hvite hus. Legen hans, Sean Conley, sa mandag morgen at han fortsatt er smittebærende, og smittevernreglene tilsier da at man bør være i karantene i ti dager.

Det er også uklart hvor alvorlig syk Trump har vært. Men at han måtte få oksygen på grunn av brått fall i oksygenmetningen og høy feber, tyder på at det var alvorlig. Conley sa at han ikke er helt ute av faresonen på enda en uke.

Tidligere rådgiver for Mike Pence, Olivia Troye, nå visepresident for strategi, politikk og planer i National Insurance Crime Bureau, er rystet over presidentens oppførsel etter at han ble utskrevet.

– Det var beklagelig at han gjorde det. Jeg kan ikke tro det, jeg er sjokkert, sier Troye etter to års fartstid i Det Hvite hus.

Nedtoner viruset

Trump fortsetter behandlingen i Det hvite hus, der han følges 24 timer i døgnet av et team med leger og sykepleiere, og der man har det meste av det medisinske utstyret som trengs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om president Trumps helse:

* USAs president Donald Trump opplyste fredag på Twitter at han og kona Melania Trump har testet positivt for covid-19.

* Presidenten ble innlagt på Walter Reed-sykehuset utenfor Washington senere samme dag.

* Får en fem dagers kur med coronamedisinen Remdesivir, samt en eksperimentell antistoff-blanding kalt REGN-COV2. Sistnevnte er utviklet av Regeneron og er ikke formelt godkjent.

* Behandles også med deksametason-steroider, som vanligvis gis til svært syke pasienter og kan være skadelig for dem med lettere symptomer.

* Har ifølge legene hatt to fall i oksygennivået, men har ikke opplevd pusteproblemer. Trump har også inntatt sink, D-vitamin, aspirin, famotidin og melatonin.

* Har sendt flere videohilsener og tatt en liten biltur siden han ble innlagt.

* Trump er 74 år gammel og overvektig, noe som innebærer økt risiko ved coronasmitte.

* Etter en helsesjekk i 2019 uttalte presidentens lege Sean Conley at Trump var i «veldig god helse». Det ble likevel bemerket at vekten hans hadde økt til 110 kilo, noe som defineres som fedme hos en person med hans høyde. Trump er 1,90 høy.

* Legene har tidligere anbefalt presidenten å gå ned i vekt. Han verken røyker eller drikker alkohol.

Før han reiste hjem fra sykehuset, ba Trump amerikanerne om ikke å være redd for coronaviruset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke være redd for covid. Ikke la det dominere livet ditt, skrev Trump på Twitter mandag.

I en video sier Trump dette om covid-19-sykdommen, som har tatt livet av mer enn 210.000 av hans landsmenn.

– Jeg visste at det var en risiko

– Vi skal tilbake i arbeid, vi må være «der ute». Som deres leder måtte jeg gjøre det. Jeg visste at det var en risiko, en fare, men det er ok, sier Trump.

I Twitter-meldingen skryter han av medisinene som er utviklet mot covid-19 mens han har vært president.

– Vi har utviklet, under Trump-administrasjonen, noen virkelig gode medisiner og kunnskap. Jeg føler meg bedre enn jeg gjorde for 20 år siden, skriver han.

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: Pence: – Dere vil ikke være trygge i Joe Bidens USA

Skremmer eksperter

Meldingen om ikke å være redd for viruset, provoserer smitteeksperter og tyder på at sykdommen ikke har fått ham til å revurdere sin ofte nonchalante og lettvinte holdning til det farlige viruset som har rammet både hans kone og flere sentrale personer i statsapparatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en urimelig melding. Jeg vil gå så langt som å si at dette kan forverre spredningen av viruset, sier doktor Sadiya Khan ved University Feinberg School of Medicine.

Også Demokratenes presidentkandidat Joe Biden, som gjorde det klart at han er glad for at Trump er på bedringens vei, advarte mot å tro at viruset ikke er et problem.

Beskytte staben

Utskrivingen fra sykehuset reiser spørsmålet om hvordan Det hvite hus skal beskytte andre i Det hvite hus mot viruset som fortsatt herjer i Trumps kropp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv før Trumps omstridte bilutflukt fra sykehuset for å vinke til tilhengere hadde Secret Service-agenter uttrykt bekymring for den lettvinte holdningen til munnbind og sosial distansering i Det hvite hus, men at det var lite de kunne gjøre med det.

Både Khan og professor David Nace ved University of Pittsburgh frykter at Trump ikke vil holde seg isolert, og at han ikke har lært leksa om munnbind.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet han hater munnbind, vi vet han hater å føle seg bundet, vi vet han er uforutsigbar. Alle andre amerikanere må forholde seg til en ti dager lang isolat-periode, sier Nace.

Superspredning

Mens Det hvite hus fortsatt driver smittesporing etter arrangementet i Rosehagen for over en uke siden der smitten spredte seg i Trumps innerste krets, kunngjorde pressetalskvinne Kayleigh McEnany at hun også har testet positivt.

Andre som er smittet, er Trumps kone Melania, hans nære rådgiver Hope Hicks, tidligere rådgiver Kellyanne Conway, senatorene Mike Lee og Thom Tillis, valgkampsjef Bill Stepien, Republikanernes leder Ronna McDaniel, Trumps personlige assistent Nicholas Luna og tidligere guvernør Chris Christie, som ligger på sykehus.

Video: USA har hastegodkjent en ny behandlingsform for covid-19