Flere branner ikke under kontroll i California

Slitne brannmannskaper tar en hvil i nærheten av Santa Rosa i California. Foto: Noah Berger / AP / NTB
Slitne brannmannskaper tar en hvil i nærheten av Santa Rosa i California. Foto: Noah Berger / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannmannskapene har ikke kontroll på flere store branner i det nordlige California, og tusener av mennesker flykter fra sine hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Shasta-fylket har Zogg-brannen raskt brent seg gjennom 16.000 hektar kratt og skog siden den startet søndag noen kilometer sørvest for Redding.

Den har allerede kostet tre mennesker livet og redusert 146 bygninger til aske. 1.500 bygninger var tirsdag morgen fortsatt truet.

– Lett vind, høye temperaturer, lav fuktighet og mangel på ressurser er store utfordringer for brannmannskapene, opplyser Californias brannvesen.

Det er bare to år siden en annen brann raste i det samme området. Den kostet åtte mennesker livet, la nærmere 50.000 hektar i aske og ødela 1.614 bygninger.

Lenger sør rømmer tusener av mennesker fra Glass-brannen som herjer i Californias vindistrikter i Napa og Sonoma.

70.000 mennesker har fått ordre om å evakuere fra brannen, som også startet søndag da tre branner kom sammen. Den er ikke under kontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftig vind og høye temperaturer fyrte godt opp under brannen, som har rast gjennom vingårder, fjellområder og deler av byen Santa Rosa og hittil har brent ned 17.000 hektar land.

Dette er den fjerde store brannen i området på tre år. I 2017 døde 22 mennesker i den verste av dem.

En lang rekke studier har fastslått at skog- og krattbrannene i USA til dels skyldes klimaendringer som bidrar til å gjøre California stadig tørrere og varmere.

Brannmannskapene kjemper for tiden mot over 30 branner over hele California, og knusktørre forhold kombinert med den sterke Santa Ana-vinden gjør at brannene bare sprer seg mer.