Kuwaits hersker er død

<p>Sabah al-Ahmad Al-Sabah ble 91 år gammel. </p>
Sabah al-Ahmad Al-Sabah ble 91 år gammel.  Foto: NTB

Kuwaits 91 år gamle emir, som var kjent som en av de mer moderate herskerne i regionen, er død. Sabah al-Ahmad al-Sabahs 83 år gamle halvbror overtar tronen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Emiren av Kuwait, som var kjent som en av de mer moderate og fredelige herskerne i regionen, er død. Sabah al-Ahmad Al-Sabah ble 91 år gammel.

Sabah overtok som emir i den oljerike golfstaten da halvbroren døde i 2006. Som utenriksminister gjennom nærmere 40 år, og deretter statsminister før han ble emir, regnes han som arkitekten bak Kuwaits moderne utenrikspolitikk.

Sabah lyktes under sin tid ved makten i stor grad å styre Kuwait klar av konflikten mellom regionens to mektige rivaler, Saudi-Arabia og Iran.

Etter Iraks invasjon av Kuwait i 1990, som endte med at USA og andre vestlige land kom landet til unnsetning, forsøkte han som utenriksminister å reparere forholdet til Bagdad.

Kuwait har i motsetning til øvrige land i regionen også hatt ett godt forhold til Iran, og emiren forsøkte ved flere anledninger å mekle når konflikter oppsto.

Fredsmekler

I 2016 var Sabah vert for fredsforhandlinger mellom Jemens saudistøttede regjering og de iranskstøttede Houthi-opprørerne, og året etter forsøkte han å mekle i konflikten mellom Saudi-Arabia og Qatar.

Kuwaits nå avdøde emir Sabah al-Ahmad al-Sabah sammen med statsminister Erna Solberg og Tysklands statsminister Angela Merkel på en giverlandskonferanse for Syria i 2016. Foto: Nina E. Rangøy / NTB
Kuwaits nå avdøde emir Sabah al-Ahmad al-Sabah sammen med statsminister Erna Solberg og Tysklands statsminister Angela Merkel på en giverlandskonferanse for Syria i 2016. Foto: Nina E. Rangøy / NTB

Sabah var også vert for flere internasjonale giverkonferanser for å hjelpe ofrene for krigen i Syria, samt en giverkonferanse for å sikre midler til gjenoppbygging etter Den islamske statens herjinger i Irak.

Lille Kuwait, som er på størrelse med gamle Sogn og Fjordane fylke, bidro selv med nærmere 20 milliarder kroner til gjenreisning i nabolandet som i sin tid invaderte dem.

Kvinnelig stemmerett

Som statsminister var Sabah den første som ga plass til en kvinne i regjeringen, og han bidro også til å gi landets kvinner stemmerett og anledning til å stille til valg. Dette skjedde samme år som Sabah overtok som emir.

Kuwaits nasjonalforsamling regnes i dag som en av de mest aktive i den arabiske delen av verden, men til tross for dette er det i stor grad emiren som har det siste ordet.

Sabah høstet internasjonal ros for sin store givervilje til FN og innsats som fredsmekler, men han høstet samtidig kritikk for å kaste opposisjonelle i fengsel og innskrenke ytringsfriheten i landet.

Kort tid etter at hoffet hadde kunngjort Sabahs død, ble halvbroren, Nawaf al-Ahmad al-Sabah (83), ifølge statlige medier tatt i ed som landets nye emir. Han har vært kronprins siden 2006.

Personvernpolicy