Sørkoreansk embetsmann ønsket trolig å hoppe av

Sørkoreanske myndigheter viser hvordan den 47 år gamle embetsmannen svømte imot strømmen.
Sørkoreanske myndigheter viser hvordan den 47 år gamle embetsmannen svømte imot strømmen. Foto: Yun Hyun-tae / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Korea har konkludert med at embetsmannen som ble skutt og drept av nordkoreanske soldater i sistnevntes farvann, trolig ønsket å hoppe av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette baserer de blant annet på at den 47 år gamle mannen, som jobbet i det sørkoreanske fiskeridepartementet, hadde en gjeld på 330 millioner won (rundt 2,7 millioner kroner), hovedsakelig opparbeidet gjennom pengespill. I tillegg hoppet mannen på sjøen og svømte mot en kraftig strøm, og Sør-Korea mener denne gjør det usannsynlig at han havnet i nordkoreansk farvann ved et uhell.

Mannen skal også ha kommunisert med nordkoreanske myndigheter på forhånd og gjort det klart at han ønsket å hoppe av. Sørkoreanske myndigheter baserer dette på at Nord-Korea kjente til mannens navn, alder, høyde og hjemsted. Dette har de trolig fått vite gjennom å avlytte kommunikasjon innad i det nordkoreanske embetsverket.

47-åringen hoppet på sjøen fra en patruljebåt ved den vestlige grenseøya Yeonpyeong mandag 21. september. Han endte opp i nordkoreansk farvann og ble skutt av nordkoreanske soldater, som deretter helte olje over liket og tente på. Nord-'Koreas leder Kim Jong-un har beklaget hendelsen og sier at brenningen av liket skjedde for å hindre coronasmitte.