Stadig yngre barn dras inn i kriminelle gjenger i Sverige

Politiet arbeider ved en utbrent bil i Malmö som knyttes til gjengskyting. De kriminelle gjengene i Sverige rekrutterer stadig yngre medlemmer, og problemet er synlig i mange av landets kommuner. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB
Politiet arbeider ved en utbrent bil i Malmö som knyttes til gjengskyting. De kriminelle gjengene i Sverige rekrutterer stadig yngre medlemmer, og problemet er synlig i mange av landets kommuner. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn ned i niårsalderen fanges opp av kriminelle gjenger i Sverige og må betale store pengesummer for å forlate dem, viser ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyhetsbyrået TT har bedt sosialtjenestene i alle landets kommuner beskrive hvordan unge barn rekrutteres til kriminelle gjenger. Svarene de har fått viser at barn ned i niårsalderen rekrutteres, og at sosialtjenesten sliter med å få barna til å bryte med gjengene.

En av grunnene til det er at de kriminelle gjengene krever at barna betaler store pengesummer for å bryte med gjengene. Problemet øker i flere kommuner.

– Det er barn det handler om, og det er det som er så urovekkende. Unge i kriminalitet har det alltid vært, men det eskalerer samtidig som volden i gjengene blir grovere. Det er veldig urovekkende, sier Monika Boström, gruppeleder i sosialtjenesten i Örebro.

TT har fått svar fra 62 prosent av kommunene. 14 prosent av dem svarer at de sliter med at barn under 18 år er i kriminelle gjenger. Flere kommuner som tidligere ikke slet med barnekriminalitet, melder at situasjonen har endret seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gjelder ikke bare i storbyene, også sosialtjenesten i for eksempel Motala, Skövde, Uddevalla, Karlstad og Borlänge melder om lignende problemer.

– Vi har tidligere ikke hatt noen gjengrelatert problematikk blant de yngste. Men nå ser vi at en gjeng har kommet til vår kommune som bekymrer oss veldig, sier Thereze Lundborg, enhetssjef i Kalmar kommune.

– Ingen våger å tyste på gjengen, en del er så unge at de går i sjetteklasse, sier hun.