Thunberg demonstrerte utenfor Riksdagen igjen

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg var fredag tilbake utenfor Riksdagen. Fridays for future sier det vil avholdes skolestreiker 3.100 steder i verden fredag.
Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg var fredag tilbake utenfor Riksdagen. Fridays for future sier det vil avholdes skolestreiker 3.100 steder i verden fredag. Foto: Janerik Henriksson / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg var fredag igjen tilbake utenfor Riksdagen, for første gang siden coronapandemien tvang verden til å stenge ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thunberg var utenfor den svenske nasjonalforsamlingen sammen med andre demonstranter, og markerte startskuddet på en dag med globale og sosialt distanserte klimademonstrasjoner.

Totalt er over 3.000 skolestreiker planlagt i regi av Thunbergs Fridays for future-bevegelse. Skolestreiken er nå inne i sin 110. uke.

– Vi streiker på over 3.100 plasser. I Sverige er ikke forsamlinger på over 50 personer tillatt på grunn av covid-19, så vi tilpasser oss, skriver Thunberg på Instagram.

Unge aktivister har fredag samlet seg på rundt 80 andre steder rundt om i Sverige, ifølge TT. De krever en omstilling i klimapolitikken, slik at verden når målene satt i Parisavtalen.

– Pandemien har vist oss at politikere har makt til å handle raskt og i samsvar med den beste tilgjengelige forskningen. Men ikke engang under en pandemi, blir klimatrusselen mindre reell. Ingen tiltak er gjort for å minke globale utslipp av klimagasser på et bærekraftig og rettferdig vis, sier Alde Fermskog fra Fridays for future i en pressemelding.

Formålet med Parisavtalen, som ble signert i 2015, er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.