Polsk arkiv avslører at James Bond var ekte

<p>James Bond i  skuespiller Daniel Craigs skikkelse. Nå bekrefter polske myndigheter at den virkelige agenten James Bond var i landet på 1960-tallet.</p>
James Bond i  skuespiller Daniel Craigs skikkelse. Nå bekrefter polske myndigheter at den virkelige agenten James Bond var i landet på 1960-tallet. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix / NTB scanpix

Den ekte James Bond kom til Polen i 1964 som britisk spion. I likhet med sin navnebror var han glad i damer, viser polsk arkiv.

– Vi vet at han var i Polen i 1964 og 1965, sier Marzena Kruk, direktør for det polske institutt til minne om fortiden (Instytut Pamięci Narodowej – IPN) til Reuters.

Ifølge IPNs arkiv ankom Bond Polen 18. februar 1964. Der var han arkivar for den britiske militærattacheen. Snart ble han lagt merke til av polsk kontraspionasje.

– Han reiste litt rundt i Polen. Han var glad i kvinner, i likhet med sin navnebror, men det finnes ikke ett ord om martini, sier hun, med henvisning til den oppdiktede agentens favorittdrikk i bøkene og filmene.

– Derimot finnes det informasjon om at han likte polsk øl, sier hun.

Den ekte Bond var underlagt streng overvåking mens han var i Polen, der han ifølge arkivet forsøkte å ta seg inn i militæranlegg i det sovjetkontrollerte kommunistregimet.

Kruk holder muligheten åpen for at Storbritannia kan ha utstyrt ham med navnet James Bond som en spøk.

– Kanskje de hadde det litt moro med polsk kontraspionasje, kanskje han hadde humoristisk sans, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden