Fant gelé i lungene til coronapasienter

<p>Anders Blomberg, professor ved Umeå universitetssykehus, sier hyaluronsyre i lungene ikke er den eneste forklaringen til hvorfor mange får alvorlige lungeproblemer når de dør av coronaviruset.</p>
Anders Blomberg, professor ved Umeå universitetssykehus, sier hyaluronsyre i lungene ikke er den eneste forklaringen til hvorfor mange får alvorlige lungeproblemer når de dør av coronaviruset. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Svensk forsker hevder å ha funnet hyaluronsyre i lungene hos coronapasienter.

Helt siden oppstarten av pandemien har det vært kjent at coronaviruset kan gjøre store skader på lungene. Hos pasienter som har mistet livet av viruset har det blitt funnet spor av en flytende gelé i lungene.

Nå mener Anders Blomberg, professor ved Umeå universitetssykehus, å ha funnet ut at det er snakk om molykylet hyaluronsyre.

Bildet viser lungene til den 48 år gamle coronapasienten Andre Bergmann Foto: NTB
Bildet viser lungene til den 48 år gamle coronapasienten Andre Bergmann Foto: NTB

– Den fungerer på mange forskjellige måter, og øker ved inflammatoriske tilstander. Covid-19 er en sykdom som gir veldig kraftig inflammasjon, og i dette tilfellet i lungene, sier Blomberg til P4 Västerbotten.

Blomberg sier hyaluronsyren, som er en viktig bestanddel av grunnsubstansen i bindevev, ikke er den eneste forklaringen til hvorfor mange får alvorlige lungeproblemer når de dør av coronaviruset.

– Men det kan være en viktig ledetråd. Vi har lyktes med å farge hyaluronsyren fra lungene til pasienter som har dødd, for å bevise at det er hyaluronsyre som finnes i lungene, sier professoren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden