FNs første virtuelle toppmøte innledet

FNs første virtuelle toppmøte startet tirsdag med taler fra verdens toppledere. De har måttet holde seg hjemme på grunn av koronapandemien.

De to første som taler, er Brasils president Jair Bolsonaro og USAs president Donald Trump. De to representerer de to landene i verden som har registrert flest mennesker smittet av koronaviruset.

Også på den virtuelle talerstolen er Xi Jinping fra Kina, der pandemien startet, og Russlands Vladimir Putin. Russland har markert seg med rask utvikling av en mulig vaksine mot viruset.

Etter den formelle åpningen av FNs høynivåmøte mandag, der FNs 75-årsjubileum ble markert, var det tirsdag den lange talerlisten startet.

Talene er ikke en dialog, men en serie erklæringer. Ikke desto mindre blir en av årets konflikter USAs ensidige gjeninnføring av FNs sanksjoner mot Iran, trass i at landet trakk seg fra atomavtalen og ifølge de andre i avtalen dermed ikke har noen rett til å gjeninnføre sanksjonene.

En lang rekke statsoverhoder og regjeringssjefer taler på årets virtuelle møte i stedet for å sende sine utenriksministre eller diplomater.

Det er bra, «men tanken på at de sitter hjemme med en bøtte popkorn og ser på hverandres taler, er litt komisk», mener Richard Gowan, som overvåker FN for Crisis Group, en tankesmie i Brussel.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden