Britiske helsemyndigheter frykter rask smittespredning

En kvinne iført munnbind går over en bru i London.
En kvinne iført munnbind går over en bru i London. Foto: Simon Dawson / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia har i negativ forstand «rundet et hjørne» i pandemien, sier den britiske regjeringens øverste medisinske rådgiver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske helsemyndigheter frykter en utvikling der antallet smittede vil dobles hver sjuende dag. Går utviklingen i denne retningen, noe tallene kan tyde på at kan skje, vil situasjonen raskt bli verre.

I midten av oktober kan det bli opp mot 50.000 nye tilfeller daglig i England, advarte smittevernekspertene mandag.

– De neste seks månedene vil bli svært viktige. Dette er et seks måneders problem. Vi vet at årstiden er imot oss, advarte Chris Whitty, som er øverste medisinske sjef for helsemyndighetene i England, på en pressekonferanse mandag.

Han påpekte at koronaviruset trives bedre i kaldere klima gjennom høst- og vintersesongen, på samme måte som andre luftveisinfeksjoner.

BBC melder at statsminister Boris Johnson vil gi en uttalelse til det britiske parlamentet om situasjonen tirsdag.

Alvorlig budskap

Whitty orienterte om situasjonen sammen med regjeringens vitenskapelige rådgiver Patrick Vallance, og budskapet var alvorlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser økning over hele landet. Dette er ikke noen andres problem – det er alles problem, advarte Whitty, som også ber folk om å respektere de strenge retningslinjene omkring sosial distansering.

Budskapet er i tråd med statsminister Johnsons advarsel fra forrige uke om at Storbritannia opplever en andre bølge med smittespredning.

Det er ventet at Storbritannias statsminister vil innføre strengere tiltak denne uken, og pressekonferansen mandag blir regnet som et forvarsel på nye landsdekkende restriksjoner i nær fremtid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økonomiske konsekvenser

Smitten øker i alle aldersgrupper og over hele landet. Samtidig øker antallet sykehusinnleggelser og antallet døde som følge av covid-19.

– Vi må bryte smittekjedene og handle raskt. En del av de tingene vi må gjøre, kommer til å påvirke økonomien og samfunnet, sa Whitty.

Ekspertene håper at en vaksine vil kunne være klar allerede ved utgangen av 2020 for spesielt utsatte grupper, og videre tilgjengelig utover året for den resterende befolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsesjefen advarte samtidig mot de økonomiske konsekvensene av for inngripende innstramninger, etter at statsminister Boris Johnson har brukt helgen på å vurdere en to ukers «mini-nedstenging» av England. Noen konkrete tiltak for å stanse smittespredningen ble ikke kunngjort på mandagens pressekonferanse.

Søndag ble det rapportert om nær 4.000 nye smittetilfeller og 18 koronarelaterte dødsfall i Storbritannia.