Titusenvis demonstrerte i Minsk – over 100 pågrepet

Demonstranter klapper for en av talerne under opposisjonens "rettferdighetsmarsj" i Minsk søndag. Foto: TUT.by / AP / NTB
Demonstranter klapper for en av talerne under opposisjonens "rettferdighetsmarsj" i Minsk søndag. Foto: TUT.by / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere titusener opposisjonelle hviterussere har demonstrert i Minsk og andre byer for sjette søndag på rad. Over 100 ble pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsstyrkene var tungt til stede i sentrum av Minsk, hvor de hadde møtt opp med militære kjøretøy og en vannkanon.

Demonstrantene samlet seg med røde og hvite protestflagg seg til en «marsj for rettferdighet» der de igjen krevde Aleksandr Lukasjenkos avgang.

Opposisjonsavisa Nasja Niva anslår at 150.000 møtte opp, mens flere uavhengige medier opererer med anslag på «titusenvis».

«Feiginger»

Demonstrantene bar på plakater med budskap som «Kom deg ut!» og «Feiginger banker opp kvinner».

– Europa kommer ikke til å hjelpe oss med å bli kvitt Lukasjenko, folket må selv fjerne ham, sier en 60 år gammel pensjonert lærer som forteller at hun har demonstrert hver uke.

Flere hundre politifolk og soldater hadde også møtte opp. Soldater i kampuniform væpnet med automatvåpen holdt vakt i sidegater og ved Republikkpalasset mens folk strømmet til sentrum av Minsk til fots.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stengt T-bane

Myndighetene stengte i forkant metrostasjonene i sentrum av hovedstaden og reduserte internettdekningen.

I kveldstimene støtte opprørspoliti med skjold sammen med demonstranter etter å ha pågrepet et mindre antall i starten.

Menneskerettsgruppa Viasna sier minst 80 ble pågrepet i Minsk og 47 i andre byer.

Hundrevis pågrepet i kvinnemarsj

Dagen før ble 415 mennesker pågrepet i Minsk, der demonstranter holdt en ny kvinnemarsj i protest mot Lukasjenko, opplyser innenriksdepartementet. 15 ble pågrepet i andre byer lørdag. Til sammen 385 er løslatt, ifølge departementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper ikke dette dør ut. Vi kommer ut hver gang, og det er slikt et friskt pust, sier 33 år gamle Maksim Karpov og tilføyer:

– Alt dette gir oss styrke til å kjempe videre.

I byen Brest sørvest i landet opplyser politiet at de skjøt tåregass mot demonstranter under gatekamper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omstridt valg

Protestbølgen brøt ut etter den autoritære presidentens omstridte valgseier i august.

Utfordreren fra opposisjonen, Svetlana Tikhanovskaja, erklærte også seier i presidentvalget.

Offisielle resultater ga Lukasjenko 80 prosent av stemmene i valget 9. august, men opposisjonen og noen valgfunksjonærer sier resultatene er manipulert.

EU anerkjenner ikke valgresultatet og har varslet sanksjoner. Mandag skal Tikhanovskaja møte utenriksministrene i EU-landene og besøke unionens folkevalgte forsamling i Brussel.

Flere fremtredende medlemmer av opposisjonen er fengslet, mens andre er blitt tvunget ut av landet. Tusenvis av demonstranter er blitt pågrepet.