Titusenvis protesterte mot Thailands regjering og kongehus

Demonstrantene holder opp tre fingre, et motstandssymbol brukt av demokratibevegelsen. Foto: Gemunu Amarasinghe / AP / NTB
Demonstrantene holder opp tre fingre, et motstandssymbol brukt av demokratibevegelsen. Foto: Gemunu Amarasinghe / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Titusenvis av demonstranter trosset politiets advarsler og samlet seg i Bangkok i protest mot militærjuntaen og med krav om reform av Thailands monarki.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrasjonen startet lørdag og fortsatte søndag – etter at mange hadde overnattet på stedet.

– I dag er et av vendepunktene i Thailands historie, sa den 29 år gamle historielæreren Patipat, som ikke vil oppgi etternavnet sitt, lørdag.

Den som i Thailand kritiserer monarkiet, risikerer å bli dømt til fengsel i opptil 15 år.

Folk strømmet likevel til den store sletta Sanam Luang, rett ved kongepalasset.

Leverte brev

Demonstrantene forsøkte å marsjere til kongepalasset for å overlevere et brev med krav om reformer til kongens rådgivere, men de ble blokkert av en politibarrikade.

En av dem fikk likevel lov til å overlevere brevet, som var adressert til kongen selv. Det ble tatt imot av en politibetjent, som lovte å bringe det videre til rådgiverne.

«Folkets plakett»

Ved daggry søndag lokal tid installerte studentaktivister en såkalt «Folkets plakett» på fortauet ved siden av Sanam Luang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ned med føydalismen, lenge leve folket, ropte Parit Chiwarak, som organiserte demonstrasjonen, og ble møtt med jubel fra de frammøtte.

På plaketten står datoen den ble montert, etterfulgt av budskapet «Folket har uttrykt at dette landet tilhører folket, og ikke kongen».

Opptil 200.000

Da kvelden kom, var rundt 30.000 til stede, anslår nyhetsbyrået AFPs reportere på bakken. Mange av demonstrantene sov i telt på plassen.

Studentene som arrangerer demonstrasjonen, mener det var 200.000, mens politiet anslår at det dreide seg om 20.000. Slike anslag er kjent for å være upålitelige, men protesten er tilsynelatende den største siden militærkuppet i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 8.000 politifolk var satt ut, og vaktholdet rundt palasset var strengt. Demonstrantene ble først nektet å gå inn på området, men da de ikke ga seg, trakk politiet seg tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brutt tabu

Søndag er det planlagt flere aktiviteter. Sent lørdag kveld sydet folkemassen da en av talerne, Arnon Nampha, kom med kraftig kritikk av monarkiet.

– Jeg vil aldri knele for diktatur, ropte han.

Menneskerettsadvokaten brøt først tabuet det er å kritisere kongefamilien, under en liten demonstrasjon i begynnelsen av august. Da stilte han noen forsiktige spørsmål om institusjonen. Lørdag mintes han hvor taus tilhørerne var den gang, sammenlignet med den entusiastiske mottakelsen han nå fikk for langt krassere uttalelser.

Inspirert av Hongkong

Det har vært mindre, daglige demonstrasjoner siden juli av ungdommer og studenter som krever at statsminister Prayut Chan-O-Cha går av. Den tidligere hærsjefen har styrt landet siden militæret grep makten fra den folkevalgte regjeringen.

Bevegelsen, som er inspirert av demokratiprotestene i Hongkong, er foreløpig uten kjente ledere, men studenter står i front.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De som sluttet seg til demonstrantene lørdag, var en broket forsamling. En LHBTQ-gruppe viftet med regnbueflagg, mens den politiske rødskjortebevegelsen, som kjempet mot militæret i Bangkoks gater for ti år siden, var til stede med sine røde flagg.

Motstandshilsen

Mange holdt opp de tre fingrene som har blitt demokratibevegelsens motstandshilsen

Den ble verdensberømt gjennom Hunger Games-filmene som symbol på frihet fra autoritært styre.

Blant kravene er reformer som rammer den rikeste overklassen og monarkiet, krav det tidligere var uhørt å framsette på grunn av landets strenge lover mot å fornærme kongefamilien.

– Vi kommer ikke til å stanse før monarkiet er reformert, sier aktivisten Panusaya Sithijirawattanakul, som insisterer på at målet ikke er å avskaffe kongehuset – men å «tilpasse det til samfunnet».