Colombias president: Maduro må stilles for retten

Colombias president og USAs utenriksminister Mike Pompeo hilser før et møte i Bogota. Duque beskriver Venezuelas president Nicolás Maduro som en krigsforbryter, og tar til orde for at han bør stilles for retten. Foto: Foto: Nicolas Galeano / Colombia's Presidential Press Office via AP / NTB
Colombias president og USAs utenriksminister Mike Pompeo hilser før et møte i Bogota. Duque beskriver Venezuelas president Nicolás Maduro som en krigsforbryter, og tar til orde for at han bør stilles for retten. Foto: Foto: Nicolas Galeano / Colombia's Presidential Press Office via AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Colombias president Ivan Duque kalte lørdag Venezuelas president Nicolás Maduro for «krigsforbryter» og sa at han må straffeforfølges.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Duque, som er en av USAs viktigste allierte i Sør-Amerika, viste til en FN-rapport fra tidligere i uka, og sa at denne viser at «dette er et regime som står bak systematiske brudd på menneskerettighetene, og at lederen for dette diktaturet er en krigsforbryter».

Derfor må det internasjonale samfunnet ta grep og «gjøre slutt på situasjonen», sier Duque.

Den 411 sider lange rapporten fra FNs menneskerettsråd (UNHRC) anklager Maduro-regjeringen for det som trolig er brudd på menneskerettighetene. Regjeringen avviser rapporten, og sier den er «befengt med usannheter».

Duques utsagn kom under en felles pressekonferanse med USAs utenriksminister Mike Pompeo, som har vært på en tredagers rundreise i Venezuelas naboland, for å legge press på Maduro-regimet.

– Nicolás Maduro er ansvarlig for forbrytelser mot menneskeheten, og det er hans nærmeste krets også, sa Duque.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pompeo hyllet Duque som en «sann leder», og beskrev hans støtte til den venezuelanske opposisjonslederen Juan Guaidó og et «suverent Venezuela, som er fritt fra ondartet påvirkning fra Cuba, Russland og Iran» som ekstremt verdifull.

Guaidó erklærte seg i fjor som midlertidig president i Venezuela. Han sa at valget av president Nicolás Maduro i 2018 var ugyldig og fikk støtte fra nasjonalforsamlingen og en rekke land.