Titusenvis i protest mot Thailands regjering

<p></p><p>Demokratidemonstranter samler seg til protest i sentrum av Bangkok. Foto: Wason Wanichakorn / AP / NTB</p><p></p>
Demokratidemonstranter samler seg til protest i sentrum av Bangkok. Foto: Wason Wanichakorn / AP / NTB Foto: Wason Wanichakorn / AP

Titusenvis av demonstranter trosset politiets advarsler og samlet seg i Bangkok i protest mot militærjuntaen og med krav om reform av Thailands monarki.

– I dag er et av vendepunktene i Thailands historie, sier den 29 år gamle historielæreren Patipat, som ikke vil oppgi etternavnet sitt.

Den som i Thailand kritiserer monarkiet, risikerer å bli dømt til fengsel i opptil 15 år.

Folk strømmet lørdag likevel til den store sletta Sanam Luang, rett ved kongepalasset.

De satte seg ned foran en scene der talerne diskuterte thailandsk politikk og kritiserte regimet, avbrutt av musikalske innslag og annen underholdning.

Opptil 200.000

Da kvelden kom, var rundt 30.000 til stede, anslår nyhetsbyrået AFPs reportere på bakken.

Studentene som arrangerer demonstrasjonen, mener det var 200.000, mens politiet anslår at det dreide seg om 20.000. Slike anslag er kjent for å være upålitelige, men protesten er tilsynelatende den største siden militærkuppet i 2014.

Minst 8.000 politifolk var satt ut, og vaktholdet rundt palasset var strengt. Demonstrantene ble først nektet å gå inn på området, men da de ikke ga seg, trakk politiet seg tilbake.

Brutt tabu

Demonstrasjonen skal etter planen vare fram til søndag, og da er det planlagt flere aktiviteter. Sent lørdag kveld sydet folkemassen da en av talerne, Arnon Nampha, kom med kraftig kritikk av monarkiet.

– Jeg vil aldri knele for diktatur, ropte han.

Menneskerettsadvokaten brøt først tabuet det er å kritisere kongefamilien, under en liten demonstrasjon i begynnelsen av august. Da stilte han noen forsiktige spørsmål om institusjonen. Lørdag mintes han hvor taus tilhørerne var den gang, sammenlignet men den entusiastiske mottakelsen han nå fikk for langt krassere uttalelser.

Inspirert av Hongkong

Det har vært mindre, daglige demonstrasjoner siden juli av ungdommer og studenter som krever at statsminister Prayut Chan-O-Cha går av. Den tidligere hærsjefen har styrt landet siden militæret grep makten fra den folkevalgte regjeringen.

Bevegelsen som er inspirert av demokratiprotestene i Hongkong, er foreløpig uten kjente ledere, men studenter står i front.

De som sluttet seg til demonstrantene lørdag, var en broket forsamling. En LHBTQ-gruppe viftet med regnbueflagg, mens den politiske rødskjortebevegelsen, som kjempet mot militæret i Bangkoks gater for ti år siden, var til stede med sine røde flagg.

Regnvær

Da det begynte å regne, satt de under et hav av paraplyer, og folkemassen ble lyst opp av mobiltelefoner. Noen av demonstrantene hadde kroner på hodet. Mange holdt opp de tre fingrene som har blitt demokratibevegelsens motstandshilsen

Den ble verdensberømt gjennom Hunger Games-filmene som symbol på frihet fra autoritært styre.

Blant kravene er reformer som rammer den rikeste overklassen og monarkiet, krav det tidligere var uhørt å framsette på grunn av landets strenge lover mot å fornærme kongefamilien.

– Vi kommer ikke til å stanse før monarkiet er reformert, sier aktivisten Panusaya Sithijirawattanakul, som insisterer på at målet ikke er å avskaffe kongehuset – men å «tilpasse det til samfunnet».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden