Kinesiske fly inn i Taiwans luftrom

<p>Et kinesisk bombefly fotografert ved Taiwans luftrom. Foto: Taiwans forsvarsdepartement / AP / NTB</p>
Et kinesisk bombefly fotografert ved Taiwans luftrom. Foto: Taiwans forsvarsdepartement / AP / NTB Foto: AP

Kina truet med krig da kinesiske krigsfly lørdag entret Taiwans luftrom for annen dag på rad.

Minst 19 jagerfly og bombefly krysset midtlinjen i Taiwan-stredet og fløy inn i Taiwans luftrom, ifølge Taiwans forsvarsdepartement.

Episoden fant sted samtidig som representanter for USAs og Taiwans myndigheter deltok i en minneseremoni for tidligere president Lee Teng-hui, som døde i juli

Den amerikanske utsendingen er Keith Krach, som er den høyest rangerte tjenestemannen i USAs utenriksdepartement som har besøkt Taiwan på flere tiår. Tidligere på dagen møtte han Taiwans president Tsai Ing-wen.

Kinesisk militærøvelse i Taiwanstredet

Som en reaksjon på besøket, holdt Kina militærøvelser i Taiwanstredet og nærliggende områder, i det som er den andre runden med slike øvelser denne måneden.

I øvelsen ble det blant annet brukt to bombefly og 16 jagerfly, ifølge Taiwans forsvarsdepartement.

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: Xi: – Gjenforening med Taiwan «uunngåelig»

På en pressekonferanse fredag uttalte en talsperson for det kinesiske forsvarsdepartementet, Ren Guoqiang, at Beijing holdt faktiske kampøvelser.

– Dette er en legitim og nødvendig handling for å beskytte Kinas suverenitet og territoriale integritet som svar på den nåværende situasjonen i Taiwanstredet, sa Ren.

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949

USAs helseminister Alex Azar var den første amerikanske statsråd som satte sine føtter på øya siden USA anerkjente Taiwan som en del av «ett Kina» i 1979.

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

I praksis har Taiwan fullt selvstyre, men Kina truer med invasjon dersom ledelsen i Taipei formelt erklærer selvstendighet.

Saken oppdateres

Video: Taiwan øvde seg på å avverge invasjon

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden