Covid-19 har skjøvet 150 millioner barn ut i fattigdom

Tre barn venter sammen mens foreldrene deres samler sakene sine fra et hus i Rio de Janeiro i Brasil, som 19 familier ble kastet ut fra etter å ha oppholdt seg der ulovlig. Unicef og Redd Barna sier at ytterligere 150 millioner barn har blitt skjøvet ut i ekstrem fattigdom som følge av covid-19. Foto: Silvia Izquierdo / AP / NTB
Tre barn venter sammen mens foreldrene deres samler sakene sine fra et hus i Rio de Janeiro i Brasil, som 19 familier ble kastet ut fra etter å ha oppholdt seg der ulovlig. Unicef og Redd Barna sier at ytterligere 150 millioner barn har blitt skjøvet ut i ekstrem fattigdom som følge av covid-19. Foto: Silvia Izquierdo / AP / NTB Foto: NTB scanpix

Koronapandemien og tilhørende nedstengningstiltak har ført til at ytterligere 150 millioner barn nå lever i ekstrem fattigdom, ifølge Unicef og Redd Barna.

Siden pandemien brøt ut, har det vært en økning på 15 prosent i antall barn som lever i fattigdom, og det totale antallet er nå rundt 1,2 milliarder, heter det i en rapport utarbeidet av organisasjonene.

Videre heter det at verdens fattigste barn blir stadig fattigere, og det advares om at situasjonen trolig vil bli ytterligere forverret de neste månedene.

– Familier som sto på randen av fattigdom, har blitt dratt inn i det, mens andre nå opplever en grad av fattigdom de aldri før har kjent på, sier Unicef-sjef Henrietta Fore i en pressemelding.

– Mest bekymringsfullt er det at vi er nærmere starten på denne krisen enn slutten, legger hun til.

Organisasjonene ber regjeringer og ledere verden rundt om å raskt styrke sosiale sikkerhetsnett, tilgang til helsehjelp og muligheter for fjernlæring.

– Barn som går glipp av utdanning, er mer utsatt for å bli tvunget inn i barnearbeid eller tidlige ekteskap, og slik bli fanget i en fattigdomssyklus i mange år framover, sier Redd Barna-sjef Inger Ashing.

Rapporten har analysert data fra over 70 land om hvorvidt barn har tilgang til utdanning, medisin, tak over hodet, mat, tilstrekkelige sanitærforhold og vann.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden