Mystisk fugledød forbløffer forskere

Funnene kan tyde på at det kan være snakk om så mange som flere hundretusen fugler, og at disse trolig ligger døde rundt om i terrenget over store deler av delstaten.
Funnene kan tyde på at det kan være snakk om så mange som flere hundretusen fugler, og at disse trolig ligger døde rundt om i terrenget over store deler av delstaten. Foto: Foto: Martha Desmond / Universitetet i New Mexico

Et stort antall fugler er funnet døde i delstaten New Mexico i det sørvestlige USA. Nå ber forskere om hjelp fra publikum til å finne årsaken.

– Det ser ut til å være et enestående antall, et veldig stort antall, sier Martha Desmond, professor ved New Mexico State Universitys avdeling for fisk, dyreliv og bevaringsøkologi, til NBC News.

Det er ikke snakk om enkelttilfeller men tusenvis av fugler som er bekreftet døde. Antallet er trolig vesentlig høyere.

Fuglene er funnet på forskjellige steder i delstaten. Blant annet har flere turgåere meldt inn sine observasjoner.

Flere hundretusen

Professoren mener funnene tyder på at det kan være snakk om så mange som flere hundretusen fugler, og at disse trolig ligger døde rundt om i terrenget.

Nå forsøker forskerne å finne ut hvorfor så mange fugler har bukket under. Blant teoriene er en kaldfront som nylig rammet delstaten.

I tillegg har det vært perioder med tørke. Dessuten kan luftstrømmer fra skogbrannene på vestkysten ha påvirket fuglene.

– Kan ha skader i lungene

En annen teori går ut på at fuglene kan ha forlatt sine reder for tidlig på grunn av svakheter i lungesystemet.

– Det kan være at fuglene har skader i lungene, mener professor Martha Desmond.

New Mexico grenser til Texas i øst og sør, Mexico i sørvest, Arizona i vest, Utah i nordvest, Oklahoma i nordøst og til Colorado i nord.

Nå ber delstatmyndighetene om publikums hjelp til å oppklare den mystiske fugledøden. Personer som finner døde fugler bes om å levere disse inn til vitenskapelig undersøkelse.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden