Pompeo til Sør-Amerika

USAs utenriksminister Mike Pompeo, her under et møte i Washington mellom representanter fra USA og Qatar mandag, drar senere i uken til Sør-Amerika. Foto: Erin Scott / pool via AP / NTB scanpix
USAs utenriksminister Mike Pompeo, her under et møte i Washington mellom representanter fra USA og Qatar mandag, drar senere i uken til Sør-Amerika. Foto: Erin Scott / pool via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USAs utenriksminister Mike Pompeo drar torsdag til Sør-Amerika, der han skal besøke de oljeproduserende landene Surinam og Guyana.

I Surinam skal Pompeo møte utenriksminister Albert Ramdin. Ramdin ser på det to timer lange møtet han skal ha med sin amerikanske kollega i hovedstaden Paramaribo, som en tillitserklæring til den nye regjeringen i det olje- og gulleksporterende landet.

Etter det nylige valget overtok Chan Santokhi som president i den tidligere nederlandske kolonien i juli, og med det ble det tiårige styret under den tidligere militæroffiseren som senere ble politiker, Desi Bouterse, avsluttet.

I nabolandet Guyana skal Pompeo møte statsråder i president Irfaan Alis nye regjering, som i august endelig ble erklært vinner av valget fra mars i år etter flere måneder med krangel over valgresultatet.

I juli kunngjorde Pompeo visumsanksjoner mot medlemmer av den avtroppende regjeringen til daværende president David Granger for å ha undergravd demokratiet.

Alis regjering ventes å iverksette en oljeboom i det lille landet som har kun 750.000 innbyggere. I desember startet ExxonMobil leteboring på et stort oljefelt som ble oppdaget utenfor kysten i 2016, og produksjonen ventes å øke fra 52.000 fat daglig til 750.000 fat per dag fra 2025.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden