Massivt isflak har løsnet på Grønland

<p>– Vi bør være svært bekymret over det som ser ut til å være en gradvis forvitring av Arktis' største gjenværende isbre, sier GEUS-professor Jason Box.</p>
– Vi bør være svært bekymret over det som ser ut til å være en gradvis forvitring av Arktis' største gjenværende isbre, sier GEUS-professor Jason Box. Foto: European Space Agency / AP

Et massivt isflak på 110 kvadratkilometer har løsnet nordøst på Grønland. Forskere mener årsaken er raske klimaendringer.

Flaket løsnet fra innlandsisen ved Nioghalvfjersfjorden, som er om lag åtte mil lang og to mil bred, ifølge De nasjonale geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

– Vi bør være svært bekymret over det som ser ut til å være en gradvis forvitring av Arktis' største gjenværende isbre, sier GEUS-professor Jason Box.

Forsker Ruth Mottram ved Danmarks meteorologiske institutt sa i forrige uke at «i år, igjen, har denne innlandsisen mistet mer is enn det den er tilført fra snø».

– Det som er tankevekkende, er at om vi hadde sett så mye nedsmelting for 30 år siden, så ville vi ha kalt det ekstremt, sa hun.

En studie publisert i august viste at Grønland mistet så mye is i 2019 at smeltevannet kunne oversvømt hele California, USAs tredje største delstat, med 1,25 meter vann.

Video: Grønlands største isbre har krympet 10 km på 14 år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden