Ine Eriksen Søreide: – En historisk mulighet for fred i Afghanistan

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fremhever at situasjonen i Afghanistan ikke kan fortsette. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fremhever at situasjonen i Afghanistan ikke kan fortsette. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide deltok virtuelt da forhandlingsmøtet mellom Afghanistans regjering og Taliban begynte. Hun håper på en fredsløsning.

For første gang setter partene seg ned ved forhandlingsbordet i håp om å få slutt på den 20 år lange krigen i landet.

– Forhandlingene er en historisk mulighet til å få en slutt på krigen i Afghanistan, og oppstarten av forhandlingene gir grunn til forsiktig optimisme. Det afghanske folket ønsker seg fred. Norge håper at partene lykkes i å bli enige om en politisk løsning på konflikten og skape sin egen fremtid, sier Ine Eriksen Søreide (H) i en uttalelse til NTB.

Forhandlingsmøtet ble åpnet med en seremoni lørdag i Qatars hovedstad Doha. USAs utenriksminister Mike Pompeo var til stede.

– Konflikten i Afghanistan dreper og skader tusenvis av sivile hvert år. Situasjonen kan ikke fortsette. En løsning må bygge videre på de fremskrittene som er gjort i landet og sikre ofres rettigheter, demokrati og menneskerettigheter, inkludert for kvinner, sier utenriksministeren.

Norge har fortsatt rundt 60 spesialsoldater stasjonert i Kabul, der de i flere år har samarbeidet tett med det afghanske politiets spesialstyrke Crisis Response Unit 222 og følger dem på oppdrag.

– Norge har et langvarig engasjement i Afghanistan og har stått sammen med det afghanske folket under hele konflikten. Vi har jobbet for en politisk løsning og en inkluderende fredsprosess, sier Eriksen Søreide.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden