Store branner i Moria-leiren

Migranter og flyktninger flykter fra brannene i Moria-leiren på Lesvos. Foto: Panagiotis Balaskas / AP / NTB scanpix
Migranter og flyktninger flykter fra brannene i Moria-leiren på Lesvos. Foto: Panagiotis Balaskas / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det brenner kraftig i asylleiren Moria på den greske øya Lesvos. Folk evakueres fra leiren, som i helgen ble satt i coronakarantene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avisen Lesvos Post meldte ved midnatt om at det brant flere steder på den greske øya, og at det i tillegg var oppstått brann i Moria-leiren. Det ble også meldt om at det var hørt skudd og om opptøyer i leiren, skriver TV 2.

Migranter og flyktninger ble evakuert, og foreløpig er det uklart om noen er blitt skadd.

Kraftig vind fikk flammene til å spre seg, og lokale medier meldte at nesten hele leiren sto i brann. Dette bekreftes av den norske sykepleieren Elise Tveit Holen, som jobber for den britiske organisasjonen Kitrinos Healthcare.

– Alt brenner ned

I et intervju med NRK forteller Holen hvordan hun ble bedt om å hjelpe evakuerte migranter og gradvis forsto omfanget av hendelsen.

– Så skjønner vi at det er veldig mye større enn bare en brann i Moria, det er jo hele Moria som brenner, alt brenner ned, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulike kilder oppgir ulike opplysninger om hvordan brannen startet. Noen hevder at beboere tente på og deretter hindre brannvesenet i å slukke flammene.

Samtidig sier noen av beboerne at brannen ble startet av lokale innbyggere på Lesvos.

Forholdet mellom migrantene og lokalbefolkningen har lenge vært spent, og situasjonen skal ha forverret seg etter at det ble påvist coronasmitte i leiren i forrige uke.

– Sperret veien

Hundrevis av migranter forsøkte å gå til havnebyen Mytilene, men ble stanset av politibiler, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Organisasjonen Stand by Me Lesvos sier de har fått opplysninger om lokale innbyggere som hindret migranter som prøvde å ta seg gjennom en landsby. Holen sier høyreekstremister skal ha sperret veier for beboerne fra leiren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Shirin Tinnesand jobber for Stand by Me Lesvos og fortalte om kaotiske tilstander.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hele leiren står i brann. Klokken halv tolv fikk jeg beskjed om at det brant fem steder. Disse brannene har bare spredt seg. Mer blir satt fyr på hele tiden. Det er kaos, sa Tinnesand til TV 2.

Nadine Aabø Mellem, som jobber som humanitærarbeider i Moria-leiren, bekrefter at politiet har blokkert veier for asylsøkerne fra leiren.

– Familier med små barn på armen sitter nedover langs veien. Vi venter på å bli evakuert, mens politiet står med skjold og blokkerer veien ned mot vannet og nærliggende landsbyer, skriver hun i en tekstmelding til VG.

(Saken fortsetter under bildet)

En familie sover på en parkeringsplass etter å ha evakuert Moria-leiren. Foto: Elias Marcou / Reuters
En familie sover på en parkeringsplass etter å ha evakuert Moria-leiren. Foto: Elias Marcou / Reuters

Coronakarantene

Brannmannskaper kjemper også mot to andre branner vest på Lesvos, øya som var det travleste krysningspunktet for folk som flyktet vestover fra Syria og Irak gjennom Tyrkia i 2015 og 2016.

I helgen ble det for første gang påvist coronasmitte i Moria-leiren på Lesvos, og det ble iverksatt omfattende testing og smittesporing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den overfylte leiren som huser nær 13.000 mennesker, ble satt i karantene fram til 15. september. Kun sikkerhetspersonell fikk slippe inn etter å ha fått målt kroppstemperaturen.

Leiren ble i utgangspunktet bygget for færre enn 2.800 mennesker. Den er gjentatte ganger blitt kritisert for kummerlige forhold og dårlige sanitære forhold.