Tysk politiker: Navalnyj-saken kan få konsekvenser for omstridt gassledning

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, som her blir pågrepet i 2018, ble utsatt for et giftattentat i sommer, mener tyske myndigheter. Foto: AP Photo/NTB scanpix.
Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, som her blir pågrepet i 2018, ble utsatt for et giftattentat i sommer, mener tyske myndigheter. Foto: AP Photo/NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen i utenrikskomiteen i den tyske nasjonalforsamlingen mener forgiftningen av Aleksej Navalnyj kan få konsekvenser for gassledningen Nord Stream 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyske myndigheter har slått fast at den russiske opposisjonspolitikeren ble forgiftet av en militær nervegass. Det bør vekke sterke reaksjoner fra EU og Europa, mener Norbert Röttgen, lederen av utenrikskomiteen i Bundestag.

Han mener Europa må stå sterkt opp mot Russland etter giftattentatet og støtten til Hviterusslands autoritære leder Aleksandr Lukasjenko.

– Putins regime er inhumant, noe Navalnyj-saken og støtten til Lukasjenko viser. Det krever et tydelig og sterkt svar fra EU som Putin kan forstå. Nord Stream 2 må være noe vi diskuterer, skriver Röttgen på Twitter.

Omstridt

Byggingen av Nord Stream 2 involverer en rekke europeiske selskaper, blant dem norske Kværner. Prosjektet vil gjøre det mulig for Russland å eksportere gass direkte til Tyskland under Østersjøen.

Tyskland har tidligere vært tydelig i sitt forsvar for gassledningen og reagerte med fordømmelse da USA i sommer innførte sanksjoner i et forsøk på å stanse byggingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA mener rørledningen vil gjøre EU avhengig av russisk naturgass, mens de som er kritiske til USAs inngripen, mener USA forsøker å beskytte sitt eget salg av naturgass til EU.

Statsminister Angela Merkel avviser at Navalnyj-saken kan få konsekvenser for prosjektet.

– Jeg tror vi skal skille de tingene fra hverandre. Vårt syn er at Nord Stream 2 skal fullføres, sa Merkel ifølge Financial Times da hun holdt sin årlige sommer-pressekonferanse onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarer mot boikott

Styreleder Wolfgang Ischinger i Den internasjonale sikkerhetskonferansen i München, advarer overfor nyhetsbyrået DPA mot en potensiell boikott mot Russland som følge av forgiftningssaken.

– Vi kan ikke bygge en mur, så å si, mellom Vesten og Russland, sier han.

Ischinger, som er ekspert på utenrikspolitikk, understreker imidlertid at tyske myndigheter må komme med en viss form for reaksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror at en klar grense er nødvendig, sier han, og oppfordrer til en gyllen middelvei mellom diplomatiske framstøt og total boikott.

Også Ischinger antyder at Nord Stream 2 kan inkluderes i en reaksjon på saken, men påpeker at rørledningen nesten er ferdig og at det ville være svært komplisert å gå ut av samarbeidet om den nå.