Miloševic-aktor vil granske om Kina begår folkemord mot uigurene i Xinjiang

Menneskerettighetsadvokat Geoffrey Nice. Her fotografert sammen med katten sin, Mr. Needy, utenfor hjemmet sitt i Adisham i England.
Menneskerettighetsadvokat Geoffrey Nice. Her fotografert sammen med katten sin, Mr. Needy, utenfor hjemmet sitt i Adisham i England. Foto: Frank Augstein / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

En kjent menneskerettighetsadvokat oppretter en domstol som skal granske om Kinas behandling av uigur-befolkningen i Xinjiang er et folkemord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokat Geoffrey Nice har tidligere vært hovedaktor i saken mot Jugoslavias president Slobodan Miloševic og i andre høyprofilerte krigsforbryterrettssaker.

Nå er han blitt spurt av den uiguriske eksilorganisasjonen World uigur Congress om å sette sammen en gruppe på minst sju medlemmer som skal fungere som en jury i høringer om situasjonen i Xinjiang-provinsen.

Samler inn bevis

Rent konkret skal domstolen granske om behandlingen av uigurene er et folkemord eller forbrytelser mot menneskeheten.

– For øyeblikket ser de viktigste bevisene ut til å være beviser på innesperring og mulige bevis på tvangssterilisering, sier Nice.

Gruppen er allerede i gang med å samle inn bevis som skal legges fram for tribunalet, som etter planen skal komme med en dom i slutten av 2021. Høringene starter neste år.

Domstolen har ikke støtte fra noen myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina avviser anklagene

Folkemord er av FN definert som handlinger som er begått i den hensikt å ødelegge helt, eller delvis, en nasjonal, etnisk, rasemessig eller religiøs gruppe. Innenfor dette ligger også tiltak som tar sikte på å forhindre fødsler innen gruppen.

Kina er de siste årene blitt kraftig kritisert for behandlingen av befolkningen i den hovedsakelig muslimske provinsen Xinjiang vest i landet.

Flere vestlige land og menneskerettighetsorganisasjoner har anklaget Kina for å ha internert minst 1 million uigurer og andre muslimer i store leirer.

I tillegg er det kommet rapporter om tvangssterilisering og tortur.

Kinesiske myndigheter har avvist anklagene på det sterkeste.