Kina anklager USA for å ha brutt flyforbudssone

Et amerikansk U-2 rekognoseringsfly skal ha brutt flyforbudsone, ifølge Kina. Scanpix/EPA.
Et amerikansk U-2 rekognoseringsfly skal ha brutt flyforbudsone, ifølge Kina. Scanpix/EPA.

Et amerikansk U-2 spionfly har fløyet inn i en flyforbudssone i Nord-Kina under en militærøvelse, hevder kinesiske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette var en åpenbar provokasjon, sa talsperson for det kinesiske forsvarsdepartementet, Wu Qian, i en uttalelse sent tirsdag.

– Handlingen bar høy risiko for å føre til feilvurderinger og til og med muligheten for å forårsake en utilsiktet luft-hav-episode, understreket forsvarsdepartementet.

Kina startet mandag en militærøvelse i Bohaihavet, øst for Beijing, som vil vare til 30. september, ifølge det kinesiske sjøsikkerhetsorganet.

Forholdet mellom Kina og USA er stadig mer anspent som følge av uenigheter knyttet til blant annet handel, teknologi, Taiwan og situasjonen i Sør-Kinahavet.

Kina er også i gang med å holde sjøforsvarsøvelser i Sør-Kinahavet, der Kina og en rekke andre sørøstasiatiske land er uenige om territoriell suverenitet.

En ytterligere kinesisk øvelse starter torsdag i Østkinahavet, til tross for at tyfonen Bavi er varslet.

Tidligere i august ble militære øvelser også gjennomført i Taiwanstredet og omkringliggende områder. Kina hevder territoriell suverenitet over USA-allierte Taiwan.

– Øvelsen var en nødvendig respons på den nåværende sikkerhetssituasjonen i Taiwanstredet, og skal forsvare nasjonal suverenitet, sa det kinesiske forsvarsdepartementet om øvelsen.