Tegnell: – Vaksiner er ikke den totale løsningen mot covid-19

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell advarer mot å tro at vaksiner fjerne alle problemer med covid-19-viruset. Foto: Ali Lorestani / TT / NTB scanpix
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell advarer mot å tro at vaksiner fjerne alle problemer med covid-19-viruset. Foto: Ali Lorestani / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er farlig å tro at en vaksine mot covid-19 kommer til å løse alle problemene som sykdommen innebærer, sier Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle vaksiner har styrker og svakheter. En vaksine kan gi oss muligheten til å få ned smitten, men å få den bort er en helt annen sak. Det finnes bare én sykdom som vi vaksinerer helt bort, og det er kopper, sier han i et intervju med SVT Agenda søndag.

Koronaviruset er noe vi må regne med å leve med lenge, men vi trenger ikke ha det slik som i våres, fordi nå har vi helt andre muligheter til å håndtere smitten, konstaterer han.

Tegnell sier han ser en risiko for økt smittespredning og særlig lokale utbrudd i forbindelse med atferdsendringer knyttet til skole- og jobbstart etter sommerferien når høstens hverdag begynner.

– Faren er at det blir mange nye kontaktmønstre, noe som medfører en risiko for nye utbrudd. De må vi identifisere kjapt og bryte smittekjedene så tidlig som mulig, sier han.