Navalnyj har fått besøk på sykehus

Militærambulansen som fraktet Aleksej Navalnyj fra flyplassen til Charite-sykehuset i Berlin ankommer sykehuset under strengt vakthold.
Militærambulansen som fraktet Aleksej Navalnyj fra flyplassen til Charite-sykehuset i Berlin ankommer sykehuset under strengt vakthold. Foto: Markus Schreiber / AP

Aleksej Navalnyj, som ligger i koma etter en mulig forgiftning, har fått besøk av sin kone og en støttespiller på sykehuset i Berlin søndag.

Den russiske regimekritikeren kollapset på et russisk fly torsdag og ble lørdag fløyet fra Sibir til Tyskland. Han ligger innlagt ved det velrenommerte Charité-sykehuset i Berlin.

Hans kone Julia Navalnyj og støttespilleren Leonid Volkov besøkte 44-åringen på sykehuset søndag, men ønsket ikke å gi noen kommentarer til pressen.

Overvåket

Ifølge en sak i den russiske avisen Moskovsky Komsomolets ble Navalnyjs bevegelser før kollapsen nøye overvåket av russiske myndigheter. Ikke navngitte personer i sikkerhetstjenesten innrømmet overfor avisen at de fulgte med på hvor han bodde, hvem han snakket med og hvor han spiste under turen til Sibir.

– Graden av overvåking overrasker meg ikke i det hele tatt, det visste vi allerede, men det er forbausende for meg at de ikke har nølt med å fortelle alle det, sier talsperson for Navalnyj, Kira Jarmysj, søndag.

Det er ventet en uttalelse fra Navalnyj-leiren klokken 18 norsk tid.

– Vi kommer til å fortelle alt vi vet om Aleksejs forgiftning. Vi kommer nå til å fortelle hvordan alt faktisk skjedde, sier Jarmysj.

Tilstand ventes mandag

Sykehuset tok lørdag omfattende prøver av Navalnyj for å få stilt en diagnose. Det vil ikke komme noen offisiell kommentar om tilstanden hans før mandag, ifølge sykehuset.

Navalnyjs støttespillere mener han ble forgiftet. Men legene på sykehuset i Omsk i Sibir der han først ble innlagt, har avvist dette og sier det ikke ble funnet spor av gift i prøvene som ble tatt av ham der.

Navalnyj lå to dager på sykehuset i Omsk før det ble gitt tillatelse til å fly ham til Tyskland. Legene mente tilstanden hans var for kritisk til at han kunne flyttes.

Men Jarmysj hevder at russiske myndigheter holdt ham tilbake i et forsøk på å dekke over den virkelige årsaken til at han kollapset.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden