Filippinsk protest mot Kina i Sør-Kinahavet

FILE - In this June 14, 2018, file photo, demonstrators continue to protest China over its coast guards' seizure of fish caught by Filipino fishermen near the contested Scarborough Shoal in the South China Sea by the baywalk in Manila, Philippines. The Philippine government filed a diplomatic protest after Chinese forces seized fishing equipment set up by Filipinos in a disputed shoal in their latest territorial spat in the South China Sea. The Department of Foreign Affairs in Manila said in a statement Thursday night, Aug. 20, 2020 that the Philippines “also resolutely objected" to China continuing to issue radio challenges to Philippine aircraft patrolling over the disputed waters. (AP Photo/Bullit Marquez, File)
FILE - In this June 14, 2018, file photo, demonstrators continue to protest China over its coast guards' seizure of fish caught by Filipino fishermen near the contested Scarborough Shoal in the South China Sea by the baywalk in Manila, Philippines. The Philippine government filed a diplomatic protest after Chinese forces seized fishing equipment set up by Filipinos in a disputed shoal in their latest territorial spat in the South China Sea. The Department of Foreign Affairs in Manila said in a statement Thursday night, Aug. 20, 2020 that the Philippines “also resolutely objected" to China continuing to issue radio challenges to Philippine aircraft patrolling over the disputed waters. (AP Photo/Bullit Marquez, File) Foto: Bullit Marquez / AP

Filippinene har sendt en protest til Kina etter at kinesiske styrker beslagla fiskeutstyr ved en omstridt øygruppe i Sør-Kinahavet.

Scarborough Shoal ligger midt i et av de rikeste fiskeriområdene i Sør-Kinahavet, og filippinske fiskere hadde utplassert såkalte payaos i vannet ved et av skjærene i øygruppa.

Øygruppa, som ligger langt nærmere Filippinene enn Kina, er blitt senter for konflikt mellom de to landene etter at Kina tok kontroll over øyene og påberopte seg suvereniteten i 2012.

I den filippinske protesten motsetter Filippinene seg at Kina advarer filippinske fly som patruljerer i området.

Kina svarte at deres kystvakt patruljerer i kinesisk farvann, og at de filippinske flyene skader Kinas suverenitet og truer kinesisk sikkerhet.

Kina gjør krav på nesten hele Sør-Kinahavet, inkludert områder som Vietnam, Filippinene, Malaysia, Brunei og Indonesia betrakter som innenfor deres territorialfarvann.

Kina tapte en sak om området i en internasjonal domstol i 2016, men ignorerer kjennelsen.