USA-ekspert: – Biden forstår øyeblikket han lever i

USAs tidligere visepresident Joe Biden ble torsdag nominert til Demokratenes presidentkandidat.
USAs tidligere visepresident Joe Biden ble torsdag nominert til Demokratenes presidentkandidat. Foto: Andrew Harnik / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Joe Biden viser at han er klar til å overta presidentjobben, at han forstår øyeblikket han lever i, men historien taler likevel mot ham, mener USA-ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Både talen hans og valget av Kamala Harris som visepresidentkandidat viste at han forstår øyeblikket han lever i. Dermed gjorde han og Demokratene jobben sin, skriver Hilmar Mjelde, seniorforsker ved forskningsinstituttet NORCE, i en kommentar til NTB.

– Men historien er ikke på Biden side. Demokratene vinner tradisjonelt når de nominerer unge, nye fjes som Kennedy, Carter, Obama og Bill Clinton. De taper normalt når de nominerer gamle travere som Stevenson, Humphrey, Gore, Kerry og Hillary Clinton, sier Mjelde.

Demokratenes fire dager lange landsmøte ble avsluttet med det som kan ha vært Bidens viktigste tale noensinne. Der aksepterte han nominasjonen som Demokratenes presidentkandidat, samtidig som han tegnet et mørkt bilde av et USA preget av fire store kriser knyttet til koronapandemien, økonomisk nedgang, demonstrasjonene mot rasisme og klimaendringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Coronadominans

Flere av talerne under landsmøtet, ikke minst Barack og Michelle Obama, har gått i strupen på president Donald Trump, og et gjennomgående budskap har vært at det amerikanske demokratiet og samfunnsorden er truet. Konkrete politiske forslag har det imidlertid vært lite av.

Ifølge Mjelde er det coronakrisen og håndteringen av den som vil veie tyngst når USA velger president 3. november.

– Trumps og føderalstatens håndtering har vært en fiasko og en nasjonal skandale. USA er verdens rikeste og teknologisk mest utviklede land – de trengte ikke miste økonomien sin, sier Mjelde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener Trump-administrasjonen har stått for en villet ignorering og forsømmelse, og at den nå også undergraver valgavviklingen. Trump burde fått en formell irettesettelse av Kongressen, framholder Mjelde.

– 2020-valget vil handle om pandemien mer enn 2004-valget handlet om Irak-krigen og 2008-valget om finanskrisen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Landsmøter uten effekt

Neste uke er det klart for Republikanernes landsmøte, men forskeren tviler på at de to møtene får noen særlig betydning for stemmegivningen.

– Det er de 70.000 jublende tilhørerne, konfettien og ballongene som gjør at landsmøtene løfter kandidatene og engasjerer velgerne. Men nå får vi i stedet en kombinasjon av en Teams-konferanse og Grand Prix-stemmerunde, sier Mjelde.

Selv om demokratene har gått usedvanlig hardt ut mot en sittende president under landsmøtet, tror han ikke de har bidratt til å skjerpe motsetningene i USA.

– Amerikansk politikk er et eneste stort ekkokammer. Det er en retorisk aggresjon og kamplyst på begge sider som skremmer meg med tanke på mulig kaos etter valget – en sult etter kulturstrid.

For gammel?

Han mener Bidens største utfordring er hans alder, og at hovedoppgaven hans under valgkampen blir å overbevise velgerne om at han ikke er blitt for gammel til å styre landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Biden må overbevise om at en president som har nådd forventet levealder, ikke er et problem. Det er det som er hovedtvilen knyttet til ham. Han har vært i rikspolitikken siden Kamala Harris var åtte år gammel. Folk vet hva han står for. Han er ingen radikaler, slik Republikanerne hevder, men en pragmatiker i Bill Clintons og Lyndon B. Johnsons tradisjon, sier Mjelde.

Han peker også på at Trump har mistet sitt kjæreste format, folkemøtene, som han mener har vært en «testarena for Trumps onelinere». Men ingenting er avgjort, framholder han.

– Dette er ikke over. Jeg holder dette valget for å være helt åpent. Jeg tror målingene ikke fanger opp Trumps fulle og hele støtte, sier Hilmar Mjelde.