Lege sier at Navalnyj er for syk til å flyttes

Russlands opposisjonsleder Aleksej Navalnyj kjemper for livet på et sykehus i Sibir. Et fly er sendt fra Tyskland for å hente ham, men legen som behandler ham sier han er for syk til å fraktes. Foto: AP / NTB scanpix
Russlands opposisjonsleder Aleksej Navalnyj kjemper for livet på et sykehus i Sibir. Et fly er sendt fra Tyskland for å hente ham, men legen som behandler ham sier han er for syk til å fraktes. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Legen som behandler den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj, sier han er for syk til å flyttes, opplyser Navalnyjs talskvinne ifølge Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Navalnyj (44) ligger i koma og er koblet til en respirator på et sykehus i byen Omsk i Sibir etter at han torsdag morgen ble akutt syk på et fly på vei til Moskva.

Hans medarbeidere er overbevist om at han er forgiftet, men legene har ennå ikke stilt noen diagnose.

Et fly fra Tyskland er på vei til Omsk for å hente Navalnyj. Hans talskvinne Kira Jarmysj sier at det vil være en trussel mot Navalnyjs liv å nekte å flytte ham.

Både Frankrike og Tyskland har tilbudt seg å hjelpe Navalnyj. Klokka 3 natt til fredag tok et ambulansefly av fra Nürnberg i Tyskland, ifølge avisen Bild.

Planen er å bringe Navalnyj til det velrenommerte Charité-sykehuset i Berlin og gi ham behandling der.

– Gjør alt de kan

En overlege i Omsk, Anatolij Kalinitsjenko, har tidligere sagt at legene gjør alt de kan for å redde den kjente aktivisten, korrupsjonsjegeren og bloggeren, som lenge har vært en av president Vladimir Putins fremste kritikere. Han har også sagt at Navalnyj kjemper for sitt liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilstanden han beskrives som alvorlig og stabil.

Iføllge Navalnyjs team er sykehuset i Omsk dårlig utstyrt, og hans lege Anastasia Vasiljeva sier hun har bedt Kreml om hjelp til å få ham til et europeisk sykehus.

Jarmysj anklager samtidig Putin for å ha ansvaret for den antatte forgiftningen.

– Enten han ga ordren personlig eller ikke, så ligger ansvaret på ham, sier hun.

Navalnyjs kone Julia har nå reist til Omsk, som ligger om lag 220 mil øst for Moskva.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politietterforskere befinner seg også på sykehuset, og journalister sier de har sett agenter fra sikkerhetstjenesten FSB der.

Mange fiender

Den politiske analytikeren Tatjana Stanovaja sier at Navalnyj har «hundrevis av fiender, deriblant noen innbitte personer». Hun viser spesielt til hans kamp mot korrupsjon, som har fått stor oppmerksomhet på sosiale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Navanyj mener at det russiske maktapparatet er gjennomsyret av korrupsjon, og han har lagt ut en rekke konkrete anklager på YouTube og Twitter, der han har millioner av følgere.

Amnesty International har bedt Russland iverksette en rask og uavhengig etterforskning av hva som har skjedd.

I Moskva sier flere at de tror Navalnyj ble forgiftet med overlegg som følge av hans politiske syn.

– Jeg tror dette var et bevisst forsøk på å ta hans liv fordi han har kjempet så hardt mot regjeringen den siste tiden, sier den 18 år gamle studenten Jaroslav Ljangasov.

Navalnyjs talskvinne mener han må ha fått i seg gift da han drakk en kopp te på flyplassen i byen Tomsk i Sibir før avgang. Dette er det eneste han skal ha drukket torsdag morgen.