Vestafrikanske land kutter bånd til Mali

Lederne for Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas deltok torsdag på et nettmøte for å diskutere militærkuppet Mali, som Ecowas har besluttet å kutte nesten alle bånd til. Foto: ECOWAS via AP / NTB scanpix
Lederne for Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas deltok torsdag på et nettmøte for å diskutere militærkuppet Mali, som Ecowas har besluttet å kutte nesten alle bånd til. Foto: ECOWAS via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Andre land i Vest-Afrika kutter nå bånd til Mali, der soldater tirsdag kuppet makten. Militærjuntaen lover å innsette en overgangsregjering og holde valg.

Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas innstiller alle økonomiske, finansielle og kommersielle transaksjoner med Mali bortsett fra for uunnværlige produkter som medisiner, drivstoff og strøm, opplyste Ecowas-president og president i Niger, Mahamadou Issoufou.

Avgjørelsen ble tatt på organisasjonens nettmøte torsdag. Ecowas krever at Malis kuppmakere overgir seg, samt slipper fri og gjeninnsetter tidligere president Ibrahim Boubacar Keita, som de tok til fange tirsdag.

– Vi krever øyeblikkelig gjeninnføring av konstitusjonell orden, understreket Issoufou.

Ecowas planlegger også å sende en høynivådelegasjon til Mali.

Soldatene bak kuppet har besluttet at landets grenser skal gjenåpnes. De har vært stengt siden tirsdagens kupp.

Samtidig opplyser de at de ikke har planer om å gjeninnsette Keita.

– Vi skal opprette et overgangsråd, med en overgangspresident, som skal være enten militær eller sivil, sa talsmann for juntaen, Ismael Wague, i et intervju med den franske kanalen France 24 torsdag.

– Vi har kontakt med sivilsamfunnet, opposisjonspartier, majoriteten, alle, i et forsøk på å få på plass en overgang, understreket Wague.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden