Stor skuffelse i Värmland etter norsk innstramming

Kunder inne på Maxi mat ved Charlottenberg shoppingcenter i Värmland, som nå er tilbake i rød sone.
Kunder inne på Maxi mat ved Charlottenberg shoppingcenter i Värmland, som nå er tilbake i rød sone. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges beslutning om å fraråde alle reiser til Värmland skaper stor skuffelse i kommunene Eda og Årjäng, der grensehandelen er viktig for mange av innbyggerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beskjeden om at Värmland igjen er regnet som en rød region, er et hardt slag, ifølge ordfører Johanna Söderberg.

– Jeg tenker på alle forretninger som har gjeninnsatt sitt personale og tatt inn varer og sånn. Det føles kjempeslitsomt å måtte snu igjen, sier hun til nyhetsbyrået TT.

Handelsstanden i Eda er ifølge Söderberg basert på 80 prosent norske kunder.

– Den vanskeligste er at man aldri vet hvor lenge det pågår. Man føler seg ganske maktesløs, sier hun.

– Må respekteres

Også i Töcksfors, som ligger rett over grensen, bare noen kilometer fra Ørje, beklager både politikere og forretningsdrivende den norske beslutningen.

– Det er en veldig lei situasjon, men ikke noe vi kan gjøre noe med. Vi må respektere beslutningen som er fattet, sier sentersjef Madeleine Ward ved Töcksfors shoppingsenter.

Hun har forståelse for at norske myndigheter endrer rådene, selv om det skjer kort tid etter at regionen ble kategorisert som grønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har alltid vært bevisste på at det kan komme raske endringer, så vi har ikke tatt noe for gitt. Det handler jo om menneskers liv og helse i første omgang. Det må man tilpasse seg til, sier hun.

– Godt smittevern

Kjøpesenteret i Töcksfors hadde både besøks- og omsetningsrekord den første uken etter at Norge endret reiserådene i slutten av juli slik at personer som besøkte Värmland, slapp karantene når de kom tilbake til Norge.

Ward understreker at det ble innført tiltak som gjorde at det aldri var noe problem å holde avstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har jobbet veldig aktivt med at det skal være trygt å handle her, og det har det også vært, sier hun.

– For raske endringer

Ordfører Daniel Schüzer i Årjäng, kommunen der Töcksfors ligger, sier kommunen ikke er overrasket over den norske beslutningen.

– Vi har sett tallene. Det er veldig trist. Vi har bygd opp et marked og en infrastruktur rundt det at grensen er åpen, og når man stenger den, så endrer det de grunnleggende forutsetningene for veldig mange, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er kritisk til at Norge endrer reglene så raskt, med åpninger og stengninger om hverandre.

– Fine og streite spilleregler hjelper alltid. Det blir veldig store forandringer på kort tid. Det er ikke positivt, og det kan få langvarige konsekvenser lenger fram når noen funderer på om de vil gjøre forretninger i dette markedet, sier han.

Tegnell kritisk

Også Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har rettet kritikk mot at Norge så raskt endrer reiserådene.

– Det er bedre å ha holdbare restriksjoner på et nivå man kan holde over lengre tid enn å øke og minske dem ofte. Det er komplisert og forvirrende , sier han til Dagens Nyheter.

Les også: Tegnell advarer mot nye norske reiseregler

Ifølge Schüzer er samarbeidet over grensen helt avgjørende for mange mennesker i kommunen.

– Menneskers livsverk risikerer å gå konkurs, dessuten har vi den sosiale situasjonen. Vi har kjempemange som har familie på den andre siden, eller bor på den ene siden og jobber på den andre. Man har skapt relasjoner over grensen, og helt plutselig blir den stengt, konstaterer han.