Gummikuler og tåregass mot demonstranter i Hviterussland

Hviterussere demonstrerer utenfor den hviterussiske ambassaden i Ukrainas hovedstad Kiev. Foto: Efrem Lukatskij / AP / NTB scanpix
Hviterussere demonstrerer utenfor den hviterussiske ambassaden i Ukrainas hovedstad Kiev. Foto: Efrem Lukatskij / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Hviterussland har avfyrt gummikuler og tåregass for å drive vekk demonstranter som protesterer mot det omstridte valgresultatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Offisielt stakk landets autoritære president Aleksandr Lukasjenko av med en overlegen seier i helgens valg.

Mandag kveld samlet demonstranter seg igjen i sentrum av hovedstaden Minsk. Der ble de møtt av politi i fullt opprørsutstyr, som avfyrte gummikuler og tåregass mot folkemengden.

Et øyenvitne opplyser til nyhetsbyrået AFP at en journalist er skadd.

Søreide fordømmer

– Vi fordømmer sikkerhetsstyrkenes maktbruk mot demonstranter etter gårsdagens presidentvalg i Hviterussland, sier Søreide (H) i en uttalelse mandag kveld.

Hun krever også at arresterte demonstranter og journalister løslates umiddelbart.

– Det er også svært kritikkverdig at oppkjøringen til valget ble preget av arrestasjoner av politiske aktivister, journalister og observatører, i tillegg til omfattende restriksjoner på grunnleggende rettigheter som mediefrihet og forsamlingsfrihet. Slike tiltak er uforenlige med det å avholde fredelige, frie og rettferdige valg, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har ikke kunnet observere valget etter som de ikke fikk noen invitasjon fra hviterussiske myndigheter. Det mener Søreide er uheldig.

– OSSE gjør et svært viktig arbeid innen demokratiutvikling, ikke minst gjennom bidrag til å forbedre nasjonale valgprosesser. Den bekymringsfulle utviklingen i Hviterussland før og etter gårsdagens presidentvalg understreker betydningen av dette arbeidet, sier Søreide.