Kraftig økning i antall drap i amerikanske storbyer

Chicago er USAs farligste by, med over 430 drap hittil i år. Det er en økning på drøyt 52 prosent fra samme periode i fjor. Dette bildet er fra 21. juli da tolv personer ble skutt i bydelen Gresham. Foto: AP / NTB scanpix
Chicago er USAs farligste by, med over 430 drap hittil i år. Det er en økning på drøyt 52 prosent fra samme periode i fjor. Dette bildet er fra 21. juli da tolv personer ble skutt i bydelen Gresham. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Tyler Lariviere / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært en kraftig økning i antallet drap i amerikanske storbyer under coronapandemien, viser fersk statistikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økningen har vært aller høyest i Austin i Texas der det hittil i år har vært drøyt 64 prosent flere drap enn på samme tid i fjor, viser en oversikt gjengitt av The Wall Street Journal.

I Chicago har økningen vært på drøyt 52 prosent, i Forth Worth på drøyt 42 prosent, i San Antonio på 34 prosent og i Phoenix og Philadelphia på drøyt 39 prosent.

I Houston er det begått 27 prosent flere drap i år enn i fjor på samme tid, mens økningen i New York har vært på 24 prosent, viser oversikten.

Hittil i år er det begått drøyt 3.600 drap i USAs 50 største byer, noe som er en økning på 24 prosent fra samme tid i fjor, ifølge The Wall Street Journal.

Flest i Chicago

Politiet har også registrert en økning i andre kriminelle handlinger begått med skytevåpen, mens det har vært en reduksjon i enkelte andre voldsforbrytelser, blant dem ran.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skyldes trolig stengte butikker og utesteder, samt karantenebestemmelser.

Chicago toppet ved utgangen av juli lista over byer med flest drap, 433, etterfulgt av Philadelphia med 243 og New York med 212.

Nedgang

Selv om det har vært en kraftig økning i antall drap, begås det likevel langt færre drap i amerikanske storbyer nå enn for 30 år siden.

Bare i New York ble det i 1990 begått 2.262 drap, like mange som i USAs 25 største byer til sammen hittil i år.

Voldskriminaliteten i amerikanske storbyer falt med 54 prosent mellom 1993 og 2018, viser statistikken fra landets justisdepartement.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange våpen

USA med sine liberale våpenlover ligger likevel skyhøyt over andre vestlige land målt i antall drap begått med skytevåpen.

Drøyt 15.300 mennesker ble drept med skytevåpen i USA i fjor, blant dem nesten 1.000 barn og unge under 17 år. Det ble også begått over 24.000 selvmord med skytevåpen, viser tall fra Gun Violence Archive.

Hittil i år er det begått drøyt 25.500 drap og selvmord med skytevåpen i USA, og det har også vært 361 masseskytinger der fire eller fler er drept eller såret.

USA er det landet i verden med flest skytevåpen i privat eie, 120 per 100 innbyggere. I Norge er i underkant av 29 skytevåpen per 100 innbyggere.