USA: Forhandlinger om coronakrisepakke kollapset

Finansminister Steven Mnuchin antydet fredag at et nytt forhandlingsforsøk kan bli mulig hvis Demokratene legger fram et nytt tilbud. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
Finansminister Steven Mnuchin antydet fredag at et nytt forhandlingsforsøk kan bli mulig hvis Demokratene legger fram et nytt tilbud. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forhandlingene om en ny coronakrisepakke i USA har brutt sammen. Nå vurderer president Donald Trump å forlenge støtten til arbeidsløse på egen hånd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi står langt fra hverandre, ja, sa lederen for det demokratkontrollerte Representantenes hus, Nancy Pelosi, da hun forlot samtalene fredag.

– Det var et skuffende møte, sa Chuck Schumer, som er Demokratenes leder i Senatet, etter møtet som Demokratene hadde bedt om for å få fortgang i forhandlingene.

Demokratene la først fram en omfattende pakke på 3.000 milliarder dollar, mens Republikanernes forslag var på 1.000 milliarder dollar.

Republikanerne gikk med på noen mindre endringer, blant annet størrelse og lengde på støtte til arbeidsledige.

Møtes på midten

Men det var langt fra nok for Demokratene. De oppfordret motparten til å møtes på midten og reduserte selv sitt forslag til 2.000 milliarder dollar.

– Presidenten ønsket at vi skulle oppnå en avtale, men beklageligvis klarte vi ikke å få til noen fremgang i dag, sa finansminister Steven Mnuchin etter møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På en pressekonferanse ved golfklubben sin i New Jersey sa Trump at han vil bruke sin myndighet til «å gi amerikanerne den hjelpen de trenger, om Demokratene fortsetter å holde hjelpen som gissel».

Mistet støtten

Det haster med å få en ny pakke vedtatt. Da den forrige enorme pakken utløp 31. juli, mistet millioner av arbeidsløse amerikanere en utbetaling på 600 dollar i uka som har bidratt til at de ikke har endt i dyp fattigdom.

Pelosi sier at selv om demokratene har redusert sitt forslag til 2.000 milliarder dollar, er Det hvite hus fortsatt imot å gi støtte til delstatene og lokale myndigheter som økonomene mener er helt nødvendig for å unngå nye runder med oppsigelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom en ny pakke ikke blir vedtatt, vil 100 milliarder dollar som skulle bidra til at skolene kan gjenåpnes til høsten, falle bort, i likhet med ekstra finansiering av testing for coronasmitte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Penger til valget

Pakken skulle også innebære en ny engangsutbetaling på 1.200 dollar til alle amerikanere, en ekstrabevilgning til USAs kriserammede postverk som får stor betydning under valget til høsten, og penger til delstatene til avvikling av valget.

Trump sier at hans forslag innebærer utsettelse av nedbetaling av studielån og en forlengelse av forbudet mot å kaste folk ut av leiligheter, i tillegg til støtte til de arbeidsløse.

Han sa ikke noe om hvor mye han vil at de arbeidsledige skal få, men i forhandlingene har republikanerne gått inn for en kraftig reduksjon i de 600 dollarene i uka til de arbeidsledige.

Når forhandlingene nå kan gjenopptas, er helt i det blå. Begge kamrene er stengt, og representanter og senatorer er hjemme på ferie. De kan tilbakekalles om nødvendig. Men uten enighet kan det vare ut både august og september før det blir en ny avtale.