Russland starter coronavaksinering uten testing

<p>Russland skal begynne vaksinering mot coronaviruset allerede i oktober. Russlands president Vladimir Putin ba i april om at alle prøvetester skulle kortes ned. Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kreml / AP / NTB scanpix</p>
Russland skal begynne vaksinering mot coronaviruset allerede i oktober. Russlands president Vladimir Putin ba i april om at alle prøvetester skulle kortes ned. Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kreml / AP / NTB scanpix

Russland sier de allerede i oktober skal starte massevaksinering med en ny vaksine som ennå ikke er testet. Men forskere advarer.

Det er bare to måneder siden den nye vaksinen ble testet på noen få titall mennesker, og det foreligger ingen vitenskapelige publikasjoner om russisk forskning på en coronavaksine.

– Jeg frykter at Russland tar snarveier, og at den vaksinen de planlegger, ikke bare er ineffektiv, men også utrygg, sier Lawrence Gostin ved Georgetown University.

Ifølge Kirill Dmitrijev, sjef for fondet som finansierer vaksinen, kan den nye vaksinen godkjennes om få dager, selv om den ikke har gjennomgått en såkalt fase 3-studie, som innebærer testing på titusener av mennesker. Det er den eneste måten å finne ut på om en vaksine er trygg og faktisk virker.

Det vil gi mye prestisje å være først ute med en coronavaksine, slik som da Sovjetunionen skjøt opp Sputnik og plutselig ledet romkappløpet, og russiske aviser har vært fulle av artikler om å være først i verden og med hyllest til arbeidet med å utvikle en vaksine.

I april ga president Vladimir Putin ordre om å korte ned på klinisk prøvetesting av en rekke medisiner, inkludert en vaksine mot coronaviruset.