Canadier dømt til døden i Kina

En kvinne iført munnbind går forbi Canadas ambassade i Beijing torsdag, samme dag som en canadisk statsborger ble dømt til døden. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix
En kvinne iført munnbind går forbi Canadas ambassade i Beijing torsdag, samme dag som en canadisk statsborger ble dømt til døden. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En canadisk statsborger er dømt til døden i Kina for narkotikaproduksjon. Dommen kan føre til at spenningen mellom de to landene øker ytterligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Xu Weihong kjøpte råmaterialer og utstyr til narkotikaproduksjon i oktober 2016 og samarbeidet med Wen Guanxiong, en medskyldig, for å lage ketamin, skriver den kinesiske statlige avisen Global Times, med henvisning til kjennelsen fra en domstol i Guangzhou.

Stoffet ble produsert i Wens bolig og lagret på Xus bopel, og politiet beslagla over 120 kilo ketamin, ifølge avisen.

Kjennelsen kommer etter at to andre canadiere ble dømt til døden i Kina i fjor for narkotikasmugling.

Økt spenning

Spenningen har økt mellom Canada og Kina etter at Huawei-toppen Meng Wanzhou ble pågrepet i Canada i 2018 på oppfordring fra USA. USA anklager henne for brudd på amerikanske sanksjoner mot Iran og vil ha henne utlevert.

Få dager etter Wengs pågripelse ble to canadiere pågrepet i Kina, blant dem en tidligere diplomat, anklaget for spionasje i en sak Canada ser på som hevn for Mengs pågripelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kinas juridiske system håndterer alle kriminelle av ulike nasjonaliteter i henhold til loven, sa Wang Wenbin, talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, torsdag da han kommenterte dødsdommen mot Xi samme dag.

– Jeg synes ikke denne saken bør ha noen innvirkning på forholdet mellom Kina og Canada, sa han med henvisning til kjennelsen.

Bekymret

Canadas utenriksminister François-Philippe Champagne er på sin side dypt bekymret over dødsdommen.

– Vi er konsekvent motstandere av dødsstraff. Vi har sagt det gang på gang til den kinesiske regjeringen, og det kommer vi til å fortsette med, sa Champagne torsdag.

Kina oppgir ikke noe tall på hvor mange dødsdommer som blir fullbyrdet årlig, men ifølge Amnesty International dreier det seg om tusenvis, noe som i så fall plasserer Kina øverst på listen over land som henretter dødsdømte.