Coronasmittet urfolksleder død i Brasil

Urfolkslederen Aritana Yawalapity møtte i 2003 dronning Sonja under kongeparets besøk i Brasil. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Urfolkslederen Aritana Yawalapity møtte i 2003 dronning Sonja under kongeparets besøk i Brasil. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En av Brasils ledende urfolksledere, Aritana Yawalapiti, døde onsdag etter å ha blitt smittet av coronaviruset, opplyser familien.

71 år gamle Aritana var øverste leder for Yawalapiti-folket i Amazonas og kjent som en sterk forkjemper for bevaring av verdens største regnskog.

– Han var en stor leder i kampen for å bevare og fremme sitt folks kultur for framtidige generasjoner og en utrettelig aktivist i kampen mot avskoging, heter det i en kunngjøring fra familien.

Aritana var kjent for sin tradisjonelle hodepynt og bar med stolthet smykker og kroppsmaling, også i møter med høytstående internasjonale gjester.

For to uker siden fikk han påvist coronasmitte og ble fraktet fra Xingu-reservatet til et sykehus i byen Canarana. Da tilstanden ble forverret ble han overført til et større sykehus i Goiania, der han døde onsdag.

Brasil er svært hardt rammet av coronapandemien. Over 2,8 millioner brasilianere har fått påvist smitte, og nærmere 100.000 er døde.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden