Tredagers våpenhvile innledet i Afghanistan

Afghanske muslimer klemmer hverandre etter å ha deltatt på bønn i forbindelse med id-feiringen. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix
Afghanske muslimer klemmer hverandre etter å ha deltatt på bønn i forbindelse med id-feiringen. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Taliban og Afghanistans regjering har lovet at afghanerne skal kunne feire id uten å risikere å bli angrepet. En tredagers våpenhvile har trådt i kraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange håper våpenhvilen vil føre til fredsforhandlinger som kan få slutt på den nesten 19 år lange krigen, men få timer før den trådte i kraft fredag, ble minst 17 mennesker drept av en bilbombe øst i landet.

Taliban avviser imidlertid at gruppa var innblandet. Dermed retter mistanken seg mot den ytterliggående islamistgruppa IS, som de siste årene også har etablert seg i Afghanistan.

Denne uken sa landets president Ashraf Ghani at regjeringen snart har løslatt 5.000 Taliban-fanger, noe som vil innebære at opprørernes viktigste betingelse for å starte forhandlinger er innfridd.

Også Taliban har signalisert at fredsforhandlingene vil kunne starte rett etter feiring av id al-adha, som markerer slutten på muslimenes årlige pilegrimsferd.

– Vi ønsker en permanent våpenhvile fra Taliban, ettersom det er de som har banet vei for at andre terrorgrupper opererer i Afghanistan, sier en drosjesjåfør, Mohammad Tahir, til nyhetsbyrået AFP etter å ha deltatt på en bønn i en moské i Kabul.

Hundrevis av mennesker møtte fram i byens moskeer fredag formiddag, og alle ble sjekket av væpnede vakter før de fikk slippe inn.