Russiske, kinesiske og nordkoreanske hackere rammet av EU-sanksjoner

EU har for første gang vedtatt sanksjoner i tråd med det nye regimet for cybersanksjoner mot personer og organisasjoner anklagd for datakriminalitet. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
EU har for første gang vedtatt sanksjoner i tråd med det nye regimet for cybersanksjoner mot personer og organisasjoner anklagd for datakriminalitet. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

EU har vedtatt sanksjoner mot russiske, kinesiske og nordkoreanske personer og organisasjoner som anklages for datakriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er de første sanksjonene vedtatt i tråd med EUs regime for cybersanksjoner fra 2019.

EU opplyser at sanksjoner innføres mot seks personer og tre organisasjoner. Organisasjonene er en avdeling i den russiske militære etterretningsorganisasjonen GRU, et eksportselskap basert i Nord-Korea og et teknologiselskap fra Tijin i Kina.

Anklagene dreier seg blant annet om forsøkt på å hacke Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) i 2018, og delaktighet i dataangrepene «WannaCry», «NotPetya» og «Operation Could hopper».

GRU er også anklaget for å ha stått back et hackerangrep på Ukrainas strømnett vinteren 2015 og 2016.

Sanksjonene innebærer at innskudd på bankkontoer i EU-land blir fryst, i tillegg til innreiseforbud og forbud mot handel med personene og gruppene.

– Tiltakene skal forhindre, avskrekke og være en bedre reaksjon på ondsinnede handlinger i cyberspace, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

Personvernpolicy