Høring i kongressen: – IT-gigantene har for mye makt

Toppsjefene Jeff Bezos fra Amazon, Tim Cook fra Apple, Sundar Pichai fra Google og Alphabet og Mark Zuckerberg fra Facebook avgir forklaringer i en kongresshøring onsdag om selskapenes markedsposisjon. Foto: Pablo Martinez Monsivais, Evan Vucci, Jeff Chiu, Jens Meyer / AP / NTB scanpix
Toppsjefene Jeff Bezos fra Amazon, Tim Cook fra Apple, Sundar Pichai fra Google og Alphabet og Mark Zuckerberg fra Facebook avgir forklaringer i en kongresshøring onsdag om selskapenes markedsposisjon. Foto: Pablo Martinez Monsivais, Evan Vucci, Jeff Chiu, Jens Meyer / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Amazon, Apple, Google og Facebook anklages i en høring i Kongressen for å ha en for dominerende markedsposisjon, som styrkes ytterligere av koronakrisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvorvidt det er ved å gi utelukkende forrang til egne produkter, konkurranseskadelig prissetting eller gjennom krav om merkjøp, har de dominerende plattformene utøvd makt på destruktive og skadelige måter for å vokse, sa den demokratiske kongressrepresentanten David Ciciline onsdag.

– For å si det enkelt, de har for mye makt, sa han.

Lederne for alle de fire selskapene – Apples Tim Cook, Amazons Jeff Bezos, Facebooks Mark Zuckerberg og Google og Alphabets Sundar Pichai – deltar under høringen via videolink.

Da Zuckerberg fikk ordet, kalte han Facebook et selskap som er stolt av å være amerikansk, og som har vært avhengig av amerikanske lover som legger til rette for konkurranse og innovasjon.

En av IT-gigantenes mange kritikere er USAs president Donald Trump. Han advarte onsdag på Twitter om at han kan bruke sin makt som president til å utstede dekreter for å regulere selskapene strengere – dersom ikke Kongressen gjør det.