USA trekker ut flere tusen soldater fra Tyskland

Amerikanske soldater i tyske Wiesbaden i mai 2011.
Amerikanske soldater i tyske Wiesbaden i mai 2011. Foto: Michael Probst / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA henter hjem 6.400 soldater fra Tyskland, og i tillegg flyttes 5.600 soldater fra Tyskland til andre steder i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bekreftet den amerikanske forsvarsministeren Mark Esper onsdag. Noen av soldatene vil bli flyttet til Belgia og Italia, mens andre kan bli stasjonert i Polen.

USA har rundt 36.000 soldater i Tyskland, men president Donald Trump kunngjorde i juni planer om delvis tilbaketrekning. Han godkjente da en plan om å trekke ut 9.500 soldater fra Tyskland. Nå er altså antallet økt til 11.900.

Trump har tidligere kritisert Tyskland for å ikke bidra nok i Nato. Organisasjonen som mål om at to prosent av BNP skal gå til forsvar.

– Vi reduserer styrken siden de ikke betaler regningen sin. Det er veldig enkelt, sa Trump onsdag om tyske myndigheter.

Store summer

Esper opplyste at USAs avgjørelse vil koste et ensifret milliardbeløp målt i dollar.

– Tyskland kan og bør betale mer for sitt forsvar. De burde absolutt tilfredsstille standarden på to prosent, sa Esper og fremhevet at landet også kan betale mer enn standarden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den regionale tyske kringkasteren SWR melder at flere militæranlegg i delstatene Bayern og Rheinland-Pfalz berøres av planene. Flybasen i Spangdahlem i Rheinland-Pfalz og forlegninger i Vilseck og Grafenwöhr i Bayern antas å være blant dem.

Les også: Her gjør Iran sitt beste for å provosere USA

(Saken fortsetter under)

USAs president Donald Trump møtte pressen utenfor Det hvite hus etter avgjørelsen. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump møtte pressen utenfor Det hvite hus etter avgjørelsen. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix

Kritikk

Flere Nato-forsvarsministre har uttrykt bekymring for beslutningen om å trekke tusenvis av soldater ut av Tyskland.

Trump har også mottatt kritikk fra sine egne partifeller, som mener av avgjørelsen er en gave til Russland og en trussel mot USAs sikkerhet.

Tyskland er et knutepunkt for amerikansk virksomhet i Midtøsten og Afrika.