Stille pilegrimsferd i Mekka

Stormoskeen i Mekka, med den hellige Kaba i midten, dagen før pilegrimsferden Hajj starter. Det blir en annerledes, og folketom, affære i år. Foto: AP Photo/NTB scanpix.
Stormoskeen i Mekka, med den hellige Kaba i midten, dagen før pilegrimsferden Hajj starter. Det blir en annerledes, og folketom, affære i år. Foto: AP Photo/NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

For første gang siden Saudi-Arabia tok kontroll over Mekka, vil ingen tilreisende fra utlandet utføre hajj. Det gjennomføres en helt spesiell pilegrimsferd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pilegrimsferden hajj er en massiv hendelse som hvert år trekker flere millioner pilegrimer til Mekka. I fjor var det 2,5 millioner som utførte pilegrimsferden. Ofte er det blitt trengsel i folkemengdene.

Det er det lite som minner om i år. Tirsdag, kvelden som markerte starten på pilegrimsferden, var det helt tomt på de hvite, massive marmorgulvene som omkranser Kaba, islams sentralhelligdom.

Den svarte steinen blir vanligvis kysset og berørt av pilegrimene som beveger seg forbi i en saktegående kø.

I år får ingen lov til å ta på den, selv ikke blant de få utvalgte som får gjennomføre hajj.

Overvåkes nøye

Det blir trolig mellom 1.000 og 10.000 personer som får gjøre det. To tredeler av dem er utlendinger som allerede bor i Saudi-Arabia, nøye utvalgt av myndighetene, og de øvrige vil være sikkerhets- og helsepersonell.

Alle som får utføre pilegrimsferden er testet for korona, utstyrt med et armbånd som overvåker deres bevegelser og iført spesialdesignede klær. Klærne skal ha nanoteknologi som hjelper til å drepe bakterier.

Amr Al-Maddah, som har ansvaret for å planlegge årets hajj, sier at klærne trolig har liten effekt, men likevel er et sikkerhetstiltak.

– Akkurat nå er det teknologien som gjør at vi kan klare å gjennomføre hajj. Vi tar alle grep som er mulige for å sørge for at denne pilegrimsferden ikke vil føre til noen smittetilfeller eller dødsfall, sier al-Maddah.

Gratis

Hver pilegrim vil høre til en gruppe på rundt 20, som blir ledet av en guide til de forskjellige stoppene. Det skal gjøre at det ikke oppstår trengsel for eksempel foran Kaba.

På Arafat-fjellet, der profeten Mohammed skal ha avgitt sin siste preken for nesten 1.400 år siden, vil pilegrimene tilbringe torsdagen i dyp bønn. De blir da overvåket via mobiltelefonene deres, og et spesielt ID-kort som lagrer all informasjon om dem.

Av andre ting som blir annerledes med årets pilegrimsferd, er prislappen. Vanligvis er hajj en kostbar affære for muslimer som må spare i årevis for å få råd. I år dekker saudiarabiske myndigheter alle måltider, hotell og transport.

Personvernpolicy